Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Банките сериозно редуцират броя на банкоматите
Автор: Екип Ruse24.bg 13:44 / 09.02.2022Коментари (4)798
©
По данни на БНБ общият брой на банкоматите в България намалява. Статистиката сочи спад между 1 и 5 % всяка година, като в периода 2019 и 2020 г. разликата е най-голяма. 

Тази тенденция не е нова, общият брой банкомати бавно намалява от пика им през 2016 г., когато има над 5750 такива активни устройства в България. През последните две години обаче, ефектът на пандемията засилва процеса на премахване на АТМ машини, както и на банковите клонове в страната. Така през 2021 г. е регистриран най-ниският брой банкомати на територията на България за последните 10 години. Премахнати са 400 активни устройства през последните пет години, съобщават от Euronet - България.

Въпреки ръста на плащанията с карта от началото на пандемията, в България все още кешовите плащания са предпочитан метод на разплащане. Затова е тревожна новината, че приблизително 10% от българските банкомати излизат от употреба през последните 5 години. Устройствата се премахват главно от слабо населени места, изолирани локации и труднодостъпни региони и това затруднява ежедневието и финансовите възможности на много българи, жители и посетители на тези райони. 

Възрастните хора трудно получават достъп до пенсиите си, трябва да предвиждат допълнителни разходи за транспорт и да отделят специално време, за да ходят до банкомат извън населеното си място. При сегашните епидемични условия това става все по-голям проблем и ограничава солидна част от българското население.

Липсата на достъп до банкомати води до редица проблеми, които засягат слабо населените места в България. Липсата на банкомат и достъп до финансови услуги носи със себе си сериозни второстепенни последици, които могат да афектират локалната икономика, население и здравеопазване. Обикновено в един слабо населен регион или селище е инсталиран един банкомат, в редки случаи присъства и банков клон. 

От петте най-големи банки в България през последните години три регистрират годишен спад в броя на собствени банкомати и банкови клонове. Тъй като банкоматите са изцяло поддържани от банките, чието име носят, това е голяма финансова отговорност за тях. На банките не им е изгодно да поддържат собствени банкомати с нисък процент на използваемост, на труднодостъпни места, без надзор и технически сертифицирани лица за поддръжка. Само за последната година една от банките с най-много физически клонове в България е намалила броя на локациите си с 21, а банкоматите си съкращава с 40.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да и обикаляш целият град като муха без глава, случвало ми се е да успея да изтегля пари чак на 5-тият банкомат, щото останалите не работят. Да не говорим че често има проблеми на определени банкомати, отиваш и ку...ац.
+2
 
 
Това ми е любимото... 1до 5%.... ХАХАХА..... Кажете 1, 2 3,4 или 5%....няма как да е 1.....5%.....хахахахаха..... Как няма да махат???? Защо да плащат наеми.... ХАХАХА..... Молове, магазинчета.... Я, който има зор да се оправя.... Пари ще ми теглят.... Нали не са от значение парите..... За какво ви са...... Отиваш на къра и копаш..... Един кумат шяб, една вода и до 17 там.... Вечерта един по дебел може да ти боднат и лягаш....
+2
 
 
Вместо да има повече банкомати за теглене и депозит , те ги намалят и само вдигат такси , комисионни и т.н тяхни измислени , съкращават хора и искат само приходи да имат , ако може и без никакъв разход. Не се наядоха , но така е като няма държава! ПОДИГРАВКА С ХОРАТА!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: