Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бащата на валутния борд: На България не й трябва да приема еврото
Автор: Екип Ruse24.bg 09:41 / 09.02.2020Коментари (0)634
©
"Бащата" на валутния борд Стив Ханке смята, че България не трябва да се присъединява към единната европейска валута и разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.

"Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос", каза Ханке пред БНР.

Той не изключва да има "тайно споразумение".

"Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега", каза още Стив Ханке.

Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

Припомняме, че през юли 2018 г. България стартира формално пътя си към еврозоната, като с писмо от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев заяви желанието си да влезе едновременно в т. нар. "чакалня" - механизма ERM II, и в банковия съюз.

Миналата седмица ангажимент за запазването на настоящия валутен курс бе поет от Радев и Горанов. Законодателната промяна, потвърдена тази седмица от пленарната зала, е от технически характер, заявиха и двамата финансисти многократно.

Стив Ханке няма притеснения за курса, но е против приемането на еврото от България. Той остро критикува събуждането на страхове от промяна на валутния курс.

"Бих искал да направя две основни бележки за Европейския съюз и за валутния борд преди да отговоря на въпроса. Първата е за ЕС, който за мен е просто гигантска машина за преразпределяне на пари. Бюрократите правят много пари от това и затова говорят на висок глас колко важен е Европейският съюз, а в същото време - просто пълнят джобовете си. Погледнете ги - всичките бързат да отидат в Брюксел, за да донатъпчат джобовете си. Втората бележка е свързана с валутния борд и лева, обвързан с еврото. Това го прави "клонинг на еврото", практически двете валути са едно и също. България вече е част от унифицираната еврова система, от еврозоната. Единствената разлика е, че България има свои собствени резерви и своя собствена политика".

Според проф. Ханке "няма никакъв смисъл от ERM II или т.нар. чакалня, която Европейският съюз създаде за страните, които не са въведи еврото, но имат валутен борд".

"Изменението е напълно ненужно, много опасно и точно срещу общественото мнение в България. Номер едно - изменението е напълно излишно, защото имаме примера на Естония през 2010 година, която просто влезе в ERM II - без промени, без никакви опасения или проблеми. След това Литва - аз бях човекът, който създаде валутния им борд. Те също се присъединиха към чакалнята и след това въведоха еврото без абсолютно никакъв проблем през 2015 година. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират финансовите и икономически аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос. Най-добрият пример за това е Аржентина, чиято система наподобяваше валутния борд. Не беше съвсем като него, но песото бе обвързано с долара. След това решиха, както пише в изменението "Стоянова", да позволят изменение на валутния курс. Това се случи през март 2001. До края на годината се стигна до "песо хаос", каза още проф. Ханке.

Ханке изтъкна шест причини за предимството на валутния борд, откакто е въведен в страната ни - благодарение на него през 1997 г. инфлацията е паднала от 242% до 13%. Помогнал ни е да оцелеем при много външни кризи (кризата на рублата през 1998 г., гръцката дългова криза от 2010 г., голямата депресия през 2009 г.).

"След това се пренасяме през 2014 година, когато фалира Корпоративна търговска банка. Валутният борд и Управление "Емисионно" в БНБ се справиха страхотно. Честно казано, това беше единствената причина системата да удържи на кризата и хората го знаят. Също така бих добавил четвъртата причина за високата подкрепа към валутния борд, а именно - фискалната дисциплина. Правителството не може да отиде в БНБ и просто да заеме пари от там, защото има борд. В резултат на това България е фискална звезда сред страните - членки на Европейския съюз", допълни проф. Ханке.

Според него валутният борд дисциплинира българските политици и е най-добрата посткомунистическа институция в България.

Той реагира остро срещу мненията на икономисти, че валутният борд вече е изчерпал функциите си.

"Бих казал категорично, че тези икономисти са глупави и не разбират нищо от стабилност. Важността на стабилността е изключителна, особено за държави като България, която е изложена на толкова много външни рискове. Изобщо не бих се занимавал с такива икономисти, които са бюрократично мислещи и глупави. Те не знаят нищо".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: