Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бащата на валутния борд: Спестяванията на българина ще се свият след влизането в чакалнята на Еврозоната
Автор: Екип Ruse24.bg 13:04 / 17.02.2020Коментари (0)688
©
Известният анализатор и професор по приложна икономика от университета "Джон Хопкинс“ в САЩ Стив Ханке прогнозира пред Би Ти Ви, че България може да последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото.

Той коментира, че за България левът е по-добър вариант, обяснявайки че "двете валути имат еднаква стойност в момента". "Левът се равнява на горе-долу половин евро. Левът е клонинг на еврото с валутния борд, също толкова добър, колкото еврото е по отношение номиналната стойност", заявява той.

И заключава, че "всъщност системата на Валутния борд е по-добра и левът е по-добър, защото валутният борд налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка, това е твърдо бюджетно ограничение".

Проф. Ханке посочва, че от 1997 г. насам страната ни се представя "чудесно от фискална гледна точка". По думите му България е сред лидерите в Европейския съюз с нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско, а това е предимство. "Нямате проблема на Гърция. Помните ли Гърция? Те преминаха през огромен фискален проблем. Същото вероятно ще се случи в България, ако приемете еврото", прогнозира той.

И продължава с още аргументи, свързани със суверенитета: "В момента, с Валутния борд и лева, България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава. Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите. Ако влезете в еврото, ще трябва да изпратите огромни суми от резервите си във Франкфурт и ще се контролират частично от Европейския съюз и ЕЦБ", казва той.

На въпрос не е ли крайно време валутният борд да си проправи път като зрял европейски гражданин под европейски контрол, проф. Ханке възкликва: "Не. Това е ужасна идея. Да Ви припомня Гърция. Мислите, че е прекрасна идея? Само вижте какво стана там. Според мен Валутният борд трябва да се запази. Той не е дете. Той е великан с огромна сила. Никой великан не се е провалял. И второ, системата е свършила чудесна работа при различни кризи, включително кризата на руската рубла, голямата рецесия, гръцката криза. Много добре оцеля през всички тези моменти, дори и при срива на КТБ и скандала в България. Валутният борд се справи чудесно.

Ето какво да направите – взимате Валутния борд и, както неотдавна писахме с професор Танев, го разширявате да обхване и банковата система. Банковата система ще бъде непоклатима като лева и Валутния борд. Ще имате най-модерната система. Забравете за европейските регламенти и бюрократи, които погазват всичко. Не се справят много добре, не се славят с добра история. Само погледнете Гърция. Левът е вързан за еврото, какъв е проблемът да преминем към по-ценната валута? Това ще доведе до по-обхватен европейски надзор над финансовата система, избягвайки подобни "инциденти" като КТБ?", казва той, добавяйки, че красотата на валутния борд е, че можем да го заменим за по-добра резервна валута, ако еврото поради някаква причина отслабне.

Проф. Ханке посочва, че българското правителство е решило да вкара България в чакалнята на Еврозоната "по много потаен начин, в пълен мрак". "Разбира се, казват, че няма да променят обменния курс преди да влязат в чакалнята. Но щом влязат в чакалнята е ясно, че ще действат приетите правила, които позволяват 15% колебания от фиксирания курс на лева към еврото. Ето тук ще се появи спекулацията. Щом влезете в чакалнята, ще се породи нестабилност и спекулации, защото българското правителство вече е решило, без да пита народа, че ще подкрепи този текст. Не беше така в Литва, нито в Естония", припомня той.

И дава за пример какво би се случило със спестяванията на един средностатистически българин (например г-н Петров), който има 10 хил лв. в банката, което е около 5110 евро. "Влизате в чакалнята, обменният курс започва да се колебае, България се съгласява на 15 % девалвация и спестяванията на горкия господин Петров ще се свият от 5110 евро на 4345 евро. Господин Петров ще загуби 765 евро и българското правителство ще ореже с 15% спестяванията на горкия господин Петров", обяснява професорът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: