Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Без резки движения – най-хубавото предстои
Автор: Самуил Иванов 21:37 / 12.01.2024Коментари (0)363
©
Коментарът на седмицата на "Фокус" обхваща важните и ключовите моменти, които са се случили през изминалата седмица. В текста присъстват факти от материали на редакторите на "Фокус", както и авторски мнения, позиции и предположения. Оставя се място и за бъдещи въпроси, които да бъдат разисквани и на които ще търсят отговори.

Новата година вече отмина, а с това стартира и новият парламентарен сезон. 240-те се събраха, за да продължат своята законодателна дейност. Приоритетите на управляващото мнозинство вече са очертани – евроатлантическото правителство да остане, България да влезе в Шенген и по суша, през 2025 да се присъединим и към еврозоната, реформите в съдебната система да продължат.

С новия сезон настъпват и новите големи теми – наближава ротацията, тепърва предстои да бъдат попълнени регулаторите, а в края на пролетта ни очакват европейски избори.

"Без резки движения“ – това призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тази седмица. Според него ротацията трябва да се осъществи така, както е планирана – Мария Габриел да стане премиер, докато Николай Денков да заеме вицепремиерския пост. Относно министрите – те трябвало да бъдат сменяни само след обстоен анализ, който да показва, че не са свършили достатъчно работа.

Пеевски пък отново препотвърди позицията на ДПС от есента, че Движението няма да участва в изпълнителната власт. Те обаче щели да предлагат кандидати за местата в регулаторите.

Същевременно Денков и Габриел вече обсъждали структурата и състава на кабинета. След като постигнели консенсус, щели да запознаят и партийните лидери с него.

И докато ротациите във властта се обсъждат, президентът сезира Конституционния съд за промените в основния закон. Очаквано Радев поставя под въпрос цялата процедура. В центъра на неговите критики, разбира се, попадат намаляването на правомощията му в частта за служебната власт, възможността лица с двойно гражданство да стават депутати и министри и непрекъсваемостта на мандата на Народното събрание.

Конституционните съдии вече образуваха дело и ще започнат да разглеждат текстовете. Същевременно обаче парламентът е готов да попълва квотите си в Конституционния съд. Десислава Атанасова, Борислав Белазелков и Цвета Рангелова ще бъдат изслушани следващата седмица в ресорната комисия.

А темата "Шенген" остава отворена – тепърва ще се договаря дата за членство по суша с австрийците. Българската и румънската дипломация ще трябва да работят координирани в изключително изострена геополитическа ситуация, и то в година, в която "целият свят“ ще гласува. Дотогава обаче сме пълноправен член във въздушното и водното пространство.

Още по темата: общо новини по темата: 4
20.02.2024 »
10.02.2024 »
22.12.2023 »
08.12.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: