Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
"Безплатните" дърва за карловските села се оказаха платени
Автор: Екип Ruse24.bg 09:24 / 11.12.2022Коментари (2)389
© bTV
Преди месец служебният министър на земеделието Явор Гечев заяви, че "никой няма да плаща никакви дърва“, както и че "те ще се разпределят от кметовете“.

"Е как ще са безплатни? При нас те трябва да се заплатят“, казва Гергана, живееща в с. Богдан.

Стана ясно, че един кубик от безплатните дърва струва 40 лв. В цената влизат разходите за транспорт и рязане, които са задължителни. След нашия репортаж служебният министър на земеделието обеща, че ще съдейства на общината и на местните кметове.

"Ако искат помощ от нас като Министерство на земеделието за някакви дейности, които могат да се направят, за да се намали тази цена, ние ще се отзовем“, обеща Явор Гечев.

Държавата отново обеща, че дървата ще бъдат наистина безплатни за хората. Спази ли си обещанието този път – bTV проверява отново.

На стадиона в село Богдан се складира дървеният материал, но такъв вече почти няма. Стигнаха ли до хората обещаните от държавата безплатни дърва?

Коста Радев обяснява, че този път съпругата му отказва да говори, за да не "стане пак някакъв проблем“. "Всичко е точно, кметът разбра, че нищо лошо не сме говорили“, казва той.

Освен хората в долната част на селото и онези, които живеят в горната са получили дърва, но срещу 50 лв. за кубик.

"Плащането става лично на превозвачите, колкото кажат толкова. За кубик взимат по 50 лв., т.е. за 5 кубика стават 250 лв. Няма безплатен транспорт и безплатно рязане“, обяснява Ангелина Тодорова от с. Богдан.

Жената казала, че не може да си ги плати с малката инвалидна пенсия. Тя е точно толкова, колкото трябва да плати за петте кубика дърва.

"Не са безплатни, тука всичко се плаща. Безплатни може би са докарали на няколко човека, не знам. На мен не знам дали ще докарат“, казва още Ангелина. Твърди, че онези нейни съселяни, които са казали, че вече всичко било без пари, са по-скоро наплашени. "Просто някой ги е предупредил и са изплашени. Няма такова нещо“, категорична е жената.

" Горският беше тук, беше с колата човека. Но не каза, че дървата трябва да са безплатни. Никой нищо не ни е казал“, категорична е и Димитрина Тодорова, също жител с. Богдан. От горското обаче отрекоха.

"Нямаме информация да се е заплащал транспорт. Ние сме изпълнили всичко, което е поискано допълнително като услуга от нас“, съобщават в писмена позиция от Южно-централно държавно предприятие.

"Кметът последно, когато вие долу говорихте за дървата с хората и след като министърът на земеделието обеща, че ще бъдат доставени безплатно, обеща. Но нищо не се пое и на практика дървата си останаха платени, ей това е“, категорична е Ангелина.

В позиция до bTV от земеделското министерство, казаха, че целият дървен материал в село Богдан е нарязан от служителите на Южно-централното държавно предприятие, а отговорността за безплатния транспорт е на община Карлово. А оттам уверяват, че транспортът също бил безплатен.

"Община Карлово нито е вземала/искала, нито взема/иска, нито ще взема/иска пари от населението. Дървата са нарязани безплатно от служители, изпратени от земеделското министерство. Общински служители организираха безплатен транспорт в рамките на населените места“, се казва в тяхната позиция.

bTV потърси за коментар и кмета на село Богдан, за да разберем кой търгува с дървата и защо не се дават безплатно на хората, но без успех. "Аз съм в Карлово и имам задачи, като се прибера ще се срещнем“, каза по телефона Христо Иванов.

Преди Коледа, освен без безплатни дърва, част от хората в наводненото с. Богдан могат да останат и без обезщетение. Причината - промяна в категориите за оценка на щетите след бедствието.

Още по темата: общо новини по темата: 61
02.09.2023 »
12.07.2023 »
18.05.2023 »
11.04.2023 »
13.03.2023 »
26.02.2023 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.12.2022 г.
0
 
 
Нямам думи,за българите държавата е мащеха. Горките хора.
Aнонимен
на 11.12.2022 г.
0
 
 
Това с безплатни дърва е голяма глупост. Първо увеличи двойно платените дърва, защото на фирмите не им дадоха сечища, и второ с безплатни или евтини дърва ще се уредят само близки и роднини на кметовете.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: