Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Безумие! Списъци с лични данни се "търкаляха" по столичен булевард
Автор: Екип Ruse24.bg 13:18 / 02.11.2021Коментари (0)348
© БНТ
Куп документи с лични данни бяха разпилeни по столичен булевард. Списъците съдържали лични имена, ЕГН и адресна регистрация, алармират от БНТ.

Документите били с логото на Националната здравноосигурителна каса. По- късно били прибрани от почистващата фирма на район "Красна поляна".

Районната администрация не била уведомена за случая.

"Не е получен сигнал към район "Красна поляна“, но въпреки това направихме проверка по случая. В районната администрация няма изгубени или изхвърлени лични данни на хора. Почистващата фирма за районна е видяла разпилените листове, книги, и учебници и е разпоредила почистване, без да знае, че са лични данни", обясняват от район "Красна поляна“.

Позицията на Столичната здравноосигурителна каса:

"СЗОК не разполага с информация как тези листове са се озовали на посоченото от Вас място. Вероятно става дума за пациентска листа на общопрактикуващ лекар. Бихме искали да подчертаем, че общопрактикуващите лекари предоставят на здравноосигурителната каса своите пациентски листи единствено на електронен носител и здравната каса не носи отговорност за документацията на лекарите. В здравната каса се съхраняват по надлежния ред само формите за избор и преизбор на пациентите".

Тъй като не се знае от къде идват тези данни, ако това е на личен лекар, който си е изхвърлил самите документи на негови пациенти. Той подлежи ли на някаква глоба?

- Да, подлежи на имуществена санкция и глоба, които са доста сериозни в конкретния случай. Още повече, че това, което вие ми представихте да се запозная, е доста голямо количество данни на лица, които е обработвал, евентуално, ако говорим за личен лекар, тъй като видях и ЕНГ, видях и три имена, адрес и телефонен номер и има доста. Не става въпрос за един двама или петима души. Така че това е едно съществено нарушение", обясни Мариана Митова - адвокат.

По думите ѝ абсолютно всеки, който работи с лични данни на хора, трябва да спазва изрично регламента за защита на личните данни.

"Би следвало да се спазва, да има въведени правила от всеки един администратор за защита, съхранение, архивиране и отработване на личните данни, но естествено и в България малцина администратори са въвели на практика GDPR. това не е начинът за унищожаване. Самото унищожаване се случва чрез комисия на администратора, по специален протокол и унищожаването се осъществява в този писмен протокол. Това може да бъде и чрез шредер, но задължително от комисия на администратора се удостоверява, че тези данни са унищожени.

Глобата при такова нарушение започва от 5000 лева. Комисията за защита на личните данни също започва проверка по случая.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: