Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бисери на неграмотници блеснаха в изложба
Автор: Екип Ruse24.bg 13:12 / 29.05.2014Коментари (4)247
© Монитор
Уникална изложба от снимки на табели и надписи, написани неграмотно, откриха във Варна. Сред уникалните, граничещи с безумието текстове блестят "Магазинат се премести до туалета", "Най-лоновити торбички вече се заплащат", "Салата цнежанка" и "Tърси ме сервитиорка". Има и такива като "Поставяне аламинат, тери кота...", "Кафе 30 ст, ф едно 40 ст.", "Продавам децка кошара и децко легло" и "Сютюени по 1,50 лв.".

Сред надписите има и такива - "Пешаходна зона", "Продав се червен пипиер смлян за манжа", "Зеуе 55 ст/кг". Родните правописни бисери, събрани в изложбата "НЕ"грамотните, показват как не трябва да се пише пред милионната публика на социалните мрежи. Тя е подготвена от варненски преподаватели, а идеята е на колежката им Марияна Рухова от СОУ "Найден Геров". 

Колекцията е от публикувани във Фейсбук примери на стилови и правописни гафове, като до тях са поставени правилно изписаните думи и изречения. Експозицията може да бъде видяна в Регионалната библиотека "Пенчо Сла­вейков" в сградата на община Варна, където е подредена. Из­­ложбата съвпада с инициативата на библиотеката за опазване на книжното богатство "Как плаче книгата" и доразвива темата как неграмотният читател се отнася към книгите.

"Грамотният читател не къса книгите, не ги унищожава", коментира директорът на библиотеката Еми­лия Милкова.

Според показаните случаи на унищожени екземпляри тя смята, че "Плачът е силен и звучи по особен начин! Грамотността е избор, но отговорността е обща".


Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тези надписи са и весели, и тъжни, обаче има едни, които са само тъжни. Те са написани от хора, които имат претенции за образованост, обаче имат само документ за образование ( понятия, които не винаги се припокриват). Ако журналистите бяха наказвани за всяка грешка [( например " С кой ще се обедините ..."), за незнание значението на думите ( например- голяма загадка е разликата между думите "ЧИСЛО" и "ЦИФРА"), е-кането в края на думите ( има едно просто правило "Ако глагола завършва на "м", постовяме наставка "е", ако завършва на друга буква- поставяме наставка -"М" : например : "говоря" - "говориМ" , обаче "разговарям" - "разговарямЕ")], щяха да умрат от глад. Примери много, обаче както е казано - "ГАРВАН ГАРВАНО ОКО НЕ ВАДИ" , т.е. ЗАЯЖДАМЕ СЕ СЪС ЗАРЗАВАТЧИИ !!!!!
+8
 
 
Браво на Варна! Чудесна е инициативата им! За нашия Пловдив няма да е никак излишно да се подхване тази инициатива!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: