Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бивш полицай геройски спасил нападнатия с нож шеф на БОП в Силистра
Автор: Екип Ruse24.bg 10:24 / 09.06.2016Коментари (0)775
© 24 часа
Полицаи заключили Мартин С. с белезници минута след схватката
56-годишен бивш полицай, инструктор по бойни изкуства, се притекъл на помощ на шефа на антимафиотите в Силистра Илиян Великов, който бе нападнат и наръган с нож пред местната полиция във вторник, и така го спасил от смърт.

Юлиян Михайлов блокирал лявата ръка на развилнелия се Мартин С. и го държал в хватка да не буйства, а после с друг полицай успели да избият ножа на безопасно разстояние.

Цялото лице на Великов било в кръв и Михайлов не го познал, въпреки че двамата са бивши колеги. Разбрал кой е чак когато раненият избърсал очите си.

Шефът на сектор "Борба с организираната престъпност" в Силистра е нападнат с нож с 19-сантиметрово острие към 9,20 ч сутринта.

Има двама преки очевидци на инцидента, казаха от прокуратурата за "24 часа". 30-годишният Мартин е зад решетките и вчера окръжната прокуратура в Силистра внесе в съда искане да му бъде наложен постоянен арест.

Схватката между него и Великов се разиграла в градинката до полицията, покрай която минавали доста хора. Само Юлиян Михайлов обаче се престрашил да се намеси.

"Тръгнах на разходка с колелото. Карах към центъра и спрях на светофара до полицията. Чаках да светне зелено. Огледах се и вдясно от мен на около 10-ина метра видях двама мъже да си нанасят удари. След секунда пак се обърнах и видях, че продължават. Изхвърча някакъв предмет. Това привлече вниманието ми. Мъжете се хванаха за ръцете и почнаха да се блъскат. Отърколиха се на 3-4 метра от мене, но храст в градинката ми попречи да видя какво точно става.

Паднаха зад храста и ни звук, ни стон. Реших да отида да видя какво става. Гледам, мъжете полулегнали, кръв се лее от лицето на единия. Беше хванал ръката на някакъв човек, който държеше голям нож. Онзи се мята и със свободната си ръка опитва да го удари по главата. Веднага го хванах и му блокирах лявата ръка в троен блок - рамо, лакти, китка - всичко. Онзи обаче силен, напира много. Подскача, буйства с неистова сила. Викнах на окървавения: "Дръж му ръката, не пускай ножа." Защото, ако я пусне, оня ще ни накълца, кой знае какво ще стане. Аз все пак съм с изкуствена тазобедрена става, водят ме инвалид. Развърти ли се човекът с ножа, не се знае дали ще го овладея. И така се държим около минута. А кръвта на ранения тече. Такова голямо леене е или от артерия, или някъде от капилярите по главата, не знам. Човекът обаче издържа.

Онзи (Мартин - бел.ред.) ми вика: "Пусни ме бе, чичо, пусни ме, моля ти се." Отвърнах му: "Пусни ножа, ще те пусна!" Но той не го пуска. Оглеждам се за помощ. В тоя момент дойде полицай. Казах му с ритник да махне ножа по-надалеч, да не го пипа. Това са веществени доказателства, после не може да се докаже нищо. Полицаят го изрита с крак. Аз успях да направя захват, обърнах мъжа по лице на земята. Извих му ръцете, блокирах ги отзад, за да не може да шава", разказва Юлиян Михайлов.

След малко дошли двама полицаи и сложили белезници на Мартин. Раненият Великов се оттеглил крачка-две встрани и седнал на тротоара.

"Как си, каквото ти трябва?", попитал го Юлиян. В отговор чул: "Добре съм."

"Изчисти си лицето от кръвта и тогава видях, че е шефът на БОП, мой колега, аз съм пенсиониран полицай. Казах му: "Боже, не можах да те позная."

Още при боричкането наоколо се насъбрал народ.

"Имаше много хора, които гледаха отстрани. Държаха се за главата, но не се намесваха", разказа възрастна жена.

С порезна рана по лицето, охлузвания и наранявания по ръцете и тялото Великов бил откаран в хирургията на местната болница. По дрехите на Михайлов също имало кръв и той се прибрал да се преоблече. Твърди, че не е извършил героизъм и иска да не се пише много за него.

"Нищо извънредно не е станало, помогнал съм на някого в труден момент, и на мен са ми помагали", казва бившият полицай.

Работил е 27 г. в МВР, първо в пожарната, после като паспортен контрол на ГКПП. Едновременно бил и инструктор по бойно-приложна подготовка. Пенсионирал се през 2010 г. Сега работи като като охрана на държавния резерв. Има жена и дъщеря. В Силистра говорят, че трябва да го наградят, а той реагира: "Когато човек е направил нещо добро, не е нужно да го награждават. Награди съм получавал много като полицай, но не искам да говоря за това."

Михайлов вчера е дал показания като свидетел по делото за нападението над антимафиота. Вървят разпити и на други, но засега мотивът за нападението не е ясен. Знае се само, че антимафиотът и нападателят му са се познавали.

"Всичко е станало инцидентно и случайно. Великов и задържаният са говорили. Не се знае дали е имало среща, или са се спрели като познати, изясняваме го. Няма спречкване или сбиване на деца с колелета, в което мъж да се е намесил. Ако някой е възприел случилото се като спречкване, това е защото полицаят се е отбранявал", каза наблюдаващият делото прокурор Ивелин Чафаланов по повод информации в някои медии.

От МВР и прокуратурата отрекоха слуховете, че Мартин е бил агент на полицията.

"Двамата не са имали служебни отношения", каза магистрат. Мартин и баща му били безработни, Великов познавал и двамата, но не по работа и разследвания.

Разследващите имат съмнения, че нападателят е психически неустойчив. Назначили са експертиза, за да проверят това. Мартин не е регистриран в психодиспансер и досега не е известно да е имал проблеми. Вчера той е дал обяснения, но разследващите отказаха да ги коментират, позовавайки се на следствената тайна.

Той е с чисто досие - не е регистриран в МВР и не е осъждан. Проверява се дали е бил в Англия и дали някога там или у нас е проверяван заради източване на банкови карти. Една от версиите е, че може нещо подобно да е причина за опита за убийство.

"Нямаме информация да е разследван за банкови карти или нещо друго", каза прокурор Чафаланов.

Оръжието на престъплението е иззето. Огледът показал, че дръжката на ножа е 11 см, а острието - 19. Назначени са дактилоскопна и съдебномедицинска експертиза, както и анализ на кръвта. Ще се проверяват не само следите по ножа, но и дали в кръвта на мъжете е имало дрога и алкохол.

Мартин С. е обвинен за опит за убийство на полицай. Той ще отговаря по чл.115 от Наказателния кодекс, който предвижда от 15 до 20 г. затвор. Очаква се Мартин да бъде изправен пред съда утре. Служебният му защитник Валери Карапанайотов отказа коментар. Роднините на задържания са привикани на разпит, но по закон те имат право да откажат да говорят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: