Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бившият министър Стоянов с прогноза за "България в еврозоната"
Автор: Екип Ruse24.bg 19:17 / 09.01.2024Коментари (0)505
©
"Дори да успеем да спазим заложената в бюджета инфлация, няма да успеем да изпълним критериите за прием в еврозоната. Нивото на нашата инфлация продължава да е двойно над тази в ЕС и в еврозоната". Това заяви бившият министър на икономиката Никола Стоянов пред NOVA NEWS.

Бившият икономически министър обясни, че идеята за ограничаване тавана на цените за стоки от първа необходимост се е разминала с изпълнението. "За съжаление, инициативата не я виждам като борба с високите цени, а като борба за поддържане на оборотите на търговците. Идеите бяха по-различни – да се покаже къде във веригата на доставки до крайния потребител се печели прекоремерно много. Със сигурност и днес има места, където надценките са огромни. Това беше непазарна мярка да ограничим цените на стоки, които да са достъпни за всеки. За съжаление, министерството се превърна в рекламен агент на веригите", каза той.

Относно заявката на настоящия министър на икономиката Богдан Богданов да закрие Държавната консолидационна компания (ДКК), Стоянов каза, че е изключено да загубим някои от предприятията там, които са заложени срещу кредит – "Кинтекс", "НИТИ", "Ел Би Булгарикум". 

Той разказа, че преди години Министерският съвет е гласувал да се построи правителствен комплекс, който да приюти много от администрацията, която не е имала необходимите условия за работа. ДКК е взела кредит от Българската банка за развитие (ББР) като е заложила част от предприятията, включително и ВМЗ "Сопот", дори "Кинтекс", който е в забранителния списък за приватизация. "През годините ДКК изплаща заема. Разбира се, това са лихви, които ДКК губи, но така ѝ е било вменено", каза Стоянов.

"Принципал на ДКК е Министерството на икономиката, но всички 16 дружества в холдинга не са директно собственост на държавата. Това позволява те да си помагат едно на друго, което не е държавна помощ", обясни бившият министър. 

"Две предприятия пипна министърът от началото на мандата си – ДКК и "Ел Би" и в двете вече е голяма каша. За пръв път в "Ел Би Булгарикум" печалбата е от България. Няма нищо вярно в думите на министър Богданов, че дружеството е ощетено с милион. Печалбата е от това, че се проведоха прозрачни процедури с млекопроизводители. Защо, след като беше назначено незаконно ново ръководство, цената на млякото от единствената държавна млекопреработвателна компания веднага се вдигна с 20%", запита Стоянов. По думите му сега дружеството купува от един съмнителен доставчик, който не е производител и не е бил вписан в списъка с производителите.

Относно политиката, бившият министър даде пример със Северна Македония, където заделя 12-13 пъти по-голям бюджет, за да привличат чужди инвеститори.

Още по темата: общо новини по темата: 363
27.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: