Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бившият съпруг на прегазената Юлия: Ще излезе ли някога наяве истината за случилото се с нея?
Автор: Иван Сотиров 16:15 / 05.07.2021Коментари (2)627
©
Цветелин Цеков - бившият съпруг на прегазената край Созопол миналото лято Юлия Ангелова изпрати писмо до Bugras24.bg, в което твърди, че Бургаската прокуратура отказва достъп на близките до информация около разследването.

Ето какво гласи писмото на Цеков:

Обръщам се към вас, като представители на медиите, с надежда, че с ваша помощ справедливостта ще възтържествува, и за да ви запозная с последните факти около случая, които ще се радвам да публикувате, тъй като макар по закон да имам право да се запозная с материалите по случая Бургаската прокуратура за втори път ми отказва достъп до тях без основателна причина!  

В нощта срещу 26 юли 2020 г. Юлия Ангелова е прегазена смъртоносно край отсечката за в. с. “Свети Тома" до Приморско. Пристигналите на място органи установяват, че шофьорът, подал сигнал на 112 е вторият човек, блъснал тялото. Жената все още е била жива след фаталния удар и е можело да ѝ се помогне, ако извършителят не бе избягал от местопрестъплението.

От полицията моментално започват да преглеждат записи от района, за да открият истинския виновник за злополуката. Почти веднага е установен запис с автомобила на евентуалния извършител - кола сив металик, с огънат капак, движеща се с висока скорост.

Месеци по-късно е задържан и заподозрян - местен жител от района, който обаче отрича да има нещо общо със случая. За колата му, макар и без външни следи от удар има съмнения, че е с подменен капак. Лицето е освободено без повдигнати обвинения, като според полицията, причините са, че е невъзможно чрез експертиза да бъде доказано, че колата е била ремонтирана.

Експерти в областта с които разговаряхме, между тях и Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, обаче смятат, че комплексен медикотехнически анализ, изготвен от инженери и съдебни лекари, е напълно в състояние да докаже или отхвърли участието на заподозрения в инцидента. Експертиза обаче не е назначена, не е ясно и дали са предприети каквито и да било други действия от страна на разследващите органи.

Какво се случва с разследването днес?

Почти година след инцидента, ние, близките на Юлия, сме в пълно неведение за хода на разследването. До този момент не сме потърсени нито веднъж от представител на МВР. Нещо повече - дори за задържането на заподозрения разбрахме от медиите - В края на октомври случайно научихме от публикации в интернет, че по случая има задържано лице, което обаче е освободено поради липса на доказателства. С нас до този момент не се е свързвал никой.

Тези обстоятелства ме принудиха да поискам достъп до информацията около разследването по законов ред, позовавайки се на чл. 75 от НПК, гарантиращ правото ми на достъп до подобна информация, в качеството ми на пострадал като бивш мъж на жертвата и баща на детето ѝ.

“Чл. 75. от НПК (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 05.11.2017 г., доп. - ДВ, бр. 110 от 2020 г., в сила от 30.06.2021 г.) В досъдебното производство пострадалият има следните права: да бъде уведомен за правата си в наказателното производство; да получи защита за своята сигурност и тази на близките си; да бъде информиран за хода на наказателното производство; да участва в производството съгласно установеното в този кодекс; да прави искания, бележки и възражения; да обжалва актовете, които водят до прекратяване или спиране на наказателното производство; да има повереник; да получи писмен превод на постановлението за прекратяване или спиране на наказателното производство, ако не владее български език. Искания, бележки, възражения, както и обжалване на актовете, които водят до прекратяване или спиране на наказателното производство, могат да бъдат извършвани по електронен път, подписани с квалифициран електронен подпис.

(2) (Нова - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г., доп. - ДВ, бр. 110 от 2020 г., в сила от 30.06.2021 г.) Органът, който образува досъдебното производство, уведомява незабавно пострадалия за това, ако той е посочил адрес за призоваване в страната или електронен адрес.

(3) (Предишна ал. 2, доп. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 2020 г., в сила от 30.06.2021 г.) Правата на пострадалия възникват, ако той изрично поиска да участва в досъдебното производство и посочи адрес в страната за призоваване и уведомяване за хода на производството. При изрично съгласие на пострадалия, което може да бъде оттеглено по всяко време, призоваването и уведомяването може да се извърши и на посочен от него електронен адрес."

Чрез адвокатите си на 19 февруари 2021 г. входирах молба до директора на ОД на МВР - Бургас за предоставяне на наличните документи по случая. На 24 февруари от областната дирекция в Бургас ми бе върнат кратък отговор, в който единствено е посочено, че съм констатиран в качеството на пострадал - фактът, въз основа на който е написана самата молба.

Неясният отговор ме накара за втори път да помоля за достъп до информацията от разследването и на 10 март 2021 г. входирах втора молба до началника на МВР Бургас. Осем дена по-късно, на 18 март, е постановен втори отказ, който ми бе изпратен от Окръжната прокуратура в Бургас. Отказът е въз основа на същия чл. 75 от НПК, даващ ми в действителност право на достъп до материалите по делото.

След като властите потвърждават, че съм констатиран като пострадало лице по случая, за мен остават неясни причините, поради които двукратно ми е отказван достъп до информацията по разследването, при това по същия текст от закона, който ми дава това право.

Заради 9-годишната ми дъщеря и паметта на бившата ми съпруга съм решен да се боря докрай!

Вече писах до Апелативна прокуратура Бургас, откъдето също ми отказаха, затова съм принуден да се обърна към главния прокурор и дори до Европейските правни органи заради нарушаването на правата ми.

Дъщеря ми ме помоли когато убиецът бъде хванат да я заведа при него и лично да го попита защо е останала без майка. Дал съм ѝ обещание и ще го изпълня - продължавам да търся справедливост!

Остават и въпросите:

Защо не е назначена експертиза, която да установи участвал ли е заподозреният в инцидента с Юлия Ангелова?

Каква е причината на бившият ѝ съпруг да бъде отказван полагащият му се по закон достъпът до информация?

Ще излезе ли някога наяве истината за случилото се с Юлия Ангелова?

Още по темата: общо новини по темата: 7
25.10.2021 »
18.02.2021 »
08.02.2021 »
12.10.2020 »
02.08.2020 »
29.07.2020 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мир на праха и.Истината в тази държава не излиза на яве.Мутрите до това доведоха до пълно затъмнение.
Aнонимен
на 05.07.2021 г.
0
 
 
Прокуратурата си свършила работата типично в сила на Гешев.Пука й на Прокуратурата за убитата.Близките на убитата да се спасяват както искат.Важното е те да си получават навреме заплатите.Другото е без значение.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: