Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бизнесмен: Снощи е било лудница - бензин в туби и дамаджани!
Автор: Екип Ruse24.bg 15:34 / 03.03.2022Коментари (0)492
©
"Съвсем изперкаха. Зареждаха гориво в туби и дамаджани и чакаха с часове по бензиностанциите. Това е истинска лудост, защото нито има дефицит, нито основания цените да са над 3 лева“. Така коментира ситуацията с вчерашните опашки по бензиностанциите Иван Кашилски – председател на Асоциацията на производителите, вносителите и превозвачите на горива.

По думите му ситуацията е докарана до истерия заради страховете от войната в Украйна и евентуален бъдещ дефицит. "Помните ли началото на пандемията, когато се пълнеха багажници с тоалетна хартия от магазините? Сега става същото с бензина“, шокиран е Кашилски.

По думите му танкери на пристанището непрекъснато разтоварват петрол, рафинериите са пълни догоре. "Имаме запаси най-малко за 90 дни, а бензинът на едро е скочил с 3-4 стотинки. Абсолютно ненормални са тези цени от над 3 лева за литър“, категоричен е той. След вчерашните опашки до посред нощ, днес чакащи по бензиностанциите в Пловдив автомобили почти няма, паказа проверка на "24 часа“.

Като спекула и насаждане на изкуствени страхове коментират всички експерти истерията с цените и опитите най-масовият бензин А95 да се продава над 3 лева за литър в някои по-малки вериги.

"Навръх националният празник нито има дефицит на гориво, нито чакащи да заредят, а диапазонът от най-ниската до най-високата цена е 62 стотинки. Това е ненормално и говори, че има откровени опити за спекула и всяване на паника“, коментира и Георги Илиев – управител на бензиностанция от голяма верига на бул. "Марица“.

Той призова хората да не се поддават на внушения и провокации, с които изобилстват социалните мрежи, защото рафинериите са пълни. Днес най-евтиният бензин А95 и дизел в Пловдив се продават на 2,52 лв., а най-високите цени достигат до 3,14 лв. в бензиностанциите на "Круиз“, където вчера се извиха първите опашки. Няколко известни големи вериги заковаха цените си на 2,99 лв. за А 95 и дизел и 1,70 лв. за газ.

Хората, работещи от години в бранша, коментират, че и условията, и доставчиците, и пазарът са едни и същи. Всички плащат еднакъв акциз, който е основно перо във формирането на цените на горивата у нас. Такива огромни разлики на литър бензин и нафта са ненормални и се дължат на презастраховане.

"Има обективни обстоятелства за покачване на цените на горивата и те са свързани с поскъпването на петрола в световен мащаб. Логично е това да се отрази и на цените в България, но говорим за по няколко стотинки отгоре“, коментират експерти на Българската петролна и газова асоциация.

Паниката у нас обаче не е базирана на никакви обективни факти, заяви пред БНТ тази сутрин изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. И подчерта, че складовете са пълни, а в световен мащаб има излишък на нефтени продукти.

"Истерията е налице. Въпросът е кой я създава и защо. В складовете има достатъчно петрол, но ако паниката продължи, може да се стигне до ситуация както в началото на пандемията, когато бяха изчезнали хранителните стоки“, коментира един от служителите в част от верига, която има и собствена рафинерия край Раковски.

Още по темата: общо новини по темата: 450
22.03.2024 »
11.03.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
20.02.2024 »
18.02.2024 »
предишна страница [ 1/75 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: