Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бизнесът: В Русе има най-големи намерения за назначаване на служители
Автор: Екип Ruse24.bg 14:08 / 09.09.2015Коментари (0)480
©
Българските работодатели заявяват умерено положителни нагласи по отношение на наемането на служители и през последното тримесечие на 2015 г. Най-много наети се очаква да има в сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите. Това показват резултатите от проучване за заетостта през последното тримесечие на компанията за човешки ресурси "Менпауър България".

Общо 15% от анкетираните 750 фирми в представителната извадка на изследването очакват да увеличат персонала си, което е спад със 6 процентни пункта в сравнение с периода юли - септември 2015 г. За сметка на това броят на работодателите, които възнамеряват да съкращават, се качва с 5 процентни пункта спрямо преходното тримесечие, а мнозинството от тях продължава да не планира промени. Така нетната прогноза, отчитаща разликата между плановете за наемане и тези за освобождаване на служители, пада до 5%. След изчисляване на сезонната корекция обаче тя се фиксира на 10%, като запазва нивото си от предходното тримесечие на годината и бележи ръст от 2 пр. пункта спрямо същия период миналата година. В Пловдив и Русе се регистрират най-силни намерения за назначаване на служители, а най-висок скок на прогнозите за наемане на работодателите има в строителния сектор, показва още анкетата.

Очакванията на работодателите във всичките пет изследвани региона - Бургас, Варна, Пловдив, Русе и София, са за нарастване на числеността на персонала през предстоящото тримесечие. Прогнозите за наемане на служители са най-оптимистични в Пловдив и Русе (15%), а Варненският регион се нарежда плътно след тях с 11%. В сравнение с предходното тримесечие фирмите в София отчитат спад в прогнозата от 4 процентни пункта, докато в Бургас няма промяна и нагласите за наемане на персонал остават най-слаби (4%). Спрямо същия период на миналата година четири от петте региона бележат подобряване на перспективите за назначаване, като понижаване на очакванията се наблюдава само в София, а най-съществен ръст - отново в Русе.

Положителни нагласи за наемане се отчитат в общо девет от десетте икономически отрасъла, обхванати от проучването. Сред тях с най-добри показатели е секторът финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги, където прогнозата е най-силната, отчетена от третото тримесечие на 2011 г. насам (18%). За второ поредно тримесечие производственият сектор запазва положителни темпове на наемане с нетна прогноза за заетостта от 17%.

Данните показват, че най-значително повишаване на очакванията има в строителния бранш, където се отчита ръст от 4 пр. пункта в сравнение с предходното тримесечие на годината и 16 пр. пункта спрямо същия период миналата година. От "Менпауър" отбелязват, че причина за това е увеличаването на продажбите на земя, което обикновено е и признак за засилване на предприемаческата дейност. В транспортния сектор се регистрира най-голям спад на прогнозите спрямо миналото тримесечие със 7 пр. пункта. Според анкетата търсещите работа в сектора електричество/газ/вода могат да очакват застой в темповете на наемане през следващото тримесечие (-6%).

И през четвъртото тримесечие на 2015 г. във всички четири категории изследвани компании се очаква увеличаване на числеността на персонала, показва анкетата на "Менпауър". Все пак нагласите са най-положителни при големите и средните предприятия с нетни прогнози за заетостта съответно от 17 и 14%.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: