Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бизнесът има спешна нужда от правителство и парламент, за да работи спокойно
Автор: Екип Ruse24.bg 12:41 / 23.03.2023Коментари (0)333
© Надежда Чипева
Средата, в която оперира бизнесът в България, става все по-сложна за навигиране без наличието на редовно правителство и парламент. В отвореното писмо заявяваме позициите на бизнеса и очакванията към кандидат-депутатите, как те трябва да действат в тази ситуация. Това каза председателят на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" по повод изпратеното до бъдещите народни избраници отворено писмо от 12 браншови и бизнес организации с настояване за работа в посока възможно най-скорошно приемане на България в еврозоната и "Шенген", законодателни и административни реформи за гарантиране върховенството на закона, реформи в образованието, работещи регулатори и институции, гарантиране на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост и подобряване на условията за насърчаване на инвеститорите. 

Той заяви, че нестабилната политическа обстановка неминуемо се отразява върху инвеститорския климат в страната и икономическата обстановка като цяло. "Режимът, в който оперира бизнесът в България, е доста краткосрочен по отношение на планиране и стратегия", подчерта Кръстев.  

Като най-неотложни законодателни промени той посочи тези, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. "Продължаваме да имаме задължения, които трябва да се изпълнят, за да може България ефективно да се възползва от тези средства. Потенциалните промени, свързани с данъчната система, обсъждани от Финансовото министерство, са доста притеснителни индикатори по отношение на бизнеса. Това по-скоро е свързано с даването на сигурност по отношение на това какво ще се случва в следващата една година", подчерта Кръстев.  

По думите му иновативните индустрии в страната ни в последните години са се развивали не благодарение на подкрепата на държавата, а на сигурността в средата и спокойствието. "Ролята на държавата е по-скоро свързана с това по какъв начин тя се позиционира глобално и каква е комуникацията, която има по отношение на привличане на инвеститори и запазване на работни места", заяви още Кръстев.  

По думите му, скоростта, с която изкуственият интелект се имплементира в бизнеса по цял свят, е невиждана досега и ако това не се случи и у нас, страната ни ще загуби конкурентоспособност.

"Ние сме на ръба на една нова революция и може би звучи доста далечно, но това дали има правителство и парламент в България има отношение и към това, защото е крайно време да направим по-сериозни стъпки към иновативна и конкурентна икономика и това да са приоритетите ни", коментира Кръстев. 

Живко КРЪСТЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: