Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бизнесът с акумулатори и батерии у нас генерира оборот над половин милиард лева
Автор: Екип Ruse24.bg 14:07 / 24.04.2023Коментари (0)534
©
Оборот от близо половин милиард лева генерират българските предприятия в сектор акумулаторни батерии и акумулатори, информира Министерството на икономиката и индустрията. 

Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на официалното подписване за присъединяване на България към Европейския алианс за батерии (European Battery Alliance).

Събитието бе открито от президента на Република България Румен Радев, а в него участие взеха европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, министърът на енергетиката Росен Христов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и др.

"С нови 20 фабрики в държавите членки на ЕС, Европа се превръща в световен фактор в производството на акумулаторни батерии", отбеляза министър Стоянов. По думите му, "България е една от държавите, които могат да имат важно място в този процес и има възможност да увеличи технологичното си присъствие на европейската карта на индустриите от ново поколение".

"Разполагаме с индустриална база за производство на батерии в лицето на представители на големи индустриални предприятия в сектора. България има и още едно предимство в активното участие във веригите на стойността в областта на батериите - традициите в инженерното образование и технически университети на високо ниво", подчерта Никола Стоянов.

По думите му това е основата, но най-важната роля ще имат българските и европейските таланти за намирането на верните решения, които ще утвърдят Европа като световен лидер в сектора. Той отправи пожелание и следващата фабрика за производство на батерии да бъде изградена в България.

Европейският алианс за батерии (European Battery Alliance) обединява над 800 индустриални партньори, технологични компании, финансови институции и развойни центрове с общата цел за изграждане на устойчива и конкурентоспособна европейска индустрия за батерии с оглед на прехода към чиста енергия и конкурентоспособна индустрия. България ще бъде представена в него от Българската агенция за инвестиции (БАИ).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: