Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Близо 120 000 души ще работят по Черноморието през лятото
Автор: Екип Ruse24.bg 12:24 / 20.03.2015Коментари (0)372
© Bulfoto
Въпреки апокалиптичните прогнози за спад на руските туристи и за хотели, които ще останат празни през цялото лято, близо 120 000 души ще работят по Черноморието по време на сезона - толкова, колкото бяха и през м.г. Борсите за подбор на кадри започнаха. Това каза за "Преса" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

В разгара си е туристическото номадство. Готвачи, бармани, сервитьори, администратори, екскурзоводи, камериерки и др. стягат куфарите и се преместват от зимните в морските курорти. Близо 6000 работници от планинските курорти ще поемат към хотелите по Черноморието, заяви Драганов. По думите му тези, които искат да работят през лятото, очакват по-високи заплати, а работодателите искат добре подготвени специалисти.

Около 40% от персонала в Пампорово започват работа на морето, съобщи председателят на Регионалната туристическа асоциация "Родопи" Пантелей Мемцов. Очаква се сезонът в родопския курорт да продължи до средата на април, след това започва масовото преселение.

"За голяма част от персонала това е стандартна процедура, особено за тези, които работят при собственици на хотели в Родопите и по Черноморието", коментира Мемцов.

"Не е рентабилно да работим по шест месеца в годината, три през зимата в Пампорово и толкова през лятото на морето, но нямаме друг избор. За нас не важи поговорката "ден година храни", както е за собствениците на хотелите", жалват се сезонни работници в родопския ски курорт.

Най-търсени и зиме, и лете са добрите готвачи, заплатата варира от 750 до 7500 лв., а средно получават 1500 лв. Нискоквалифицираният труд на камериерки, поддръжка и други се заплаща между 450 и 650 лв., а на аниматорите - между 900 и 1200 лв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: