Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Близо половината от населението на България живее в пренаселени жилища
Автор: Екип Ruse24.bg 16:04 / 08.04.2020Коментари (0)526
© Ruse24.bg
В България над 40 процента от хората живеят в пренаселени жилища. В условията на пандемия и голяма опасност от заразяване това е един много тревожен факт. 

Същото е положението и в съседна Румъния. Данните са от 2018 година, но едва ли днес нещата са се подобрили особено. В Италия, където заради корона-кризата са в сила много строги ограничения за напускане на собственото жилище, 27,8% от хората също живеят в пренаселени жилища. Само за сравнение: във Франция този процент е 8,2, в Испания 4,7. Средното равнище на пренаселени жилища в ЕС е 15 на сто.

Кое жилище се смята за пренаселено? Според "Евростат" това е жилище, в което:

- Три или повече деца живеят в една стая

- Брат и сестра тийнейджъри все още са принудени да си поделят детската стая

- Родителите използват всекидневната и като спалня

С други думи, за всяко семейство трябва да има отделна стая, за всеки възрастен единичен член от домакинството - също. Необходимо е и отделно помещение за домакинските нужди.

Кои са най-застрашени от теснотия?

Според Германската статистическа служба, 6 милиона германци живеят в пренаселени жилища. Това са над 7% от хората в страната. Особено застрашени от тази съдба са самотните родители, които много често са принудени да живеят в едно помещение с детето или децата си. Сред страдащите от жилищна теснотия най-често попадат още бедни хора или граждани с чуждестранен паспорт.

В градовете три пъти повече хора живеят натясно. Нека да припомним, че през последните години в Германия темата много често излизаше на дневен ред във връзка с пренаселените жилища в някои германски градове, пише "Дойче Веле".

Спекуланти настаняват там мигранти от България и Румъния по няколко души в стая срещу огромни наеми. Същият проблем често се наблюдава и сред работници от Източна Европа, които се трудят в кланици или по строежи в Германия и понякога са принудени да спят дори на смени, защото в общите квартири няма достатъчно легла.

По колко квадратни метра на човек се падат?

В Германия днес на човек се падат по над 46 квадратни метра жилищна площ. В България до 2001 година важеше нормата 7 квадратни метра на човек. Според новата жилищна стратегия обаче в страната трябва да бъде достигнато равнище от 30 квадратни метра жилищна площ на глава от населението.

В момента пренаселените жилища се превръщат в сериозен медицински и психологически проблем. Много хора, живеещи  на тясна площ, са по-често заплашени от предаване на инфекции. А освен това атмосферата в едно претъпкано жилище често се нажежава, стига се до конфликти или в най-добрия случай - до нарушаване на ограниченията за излизане.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: