Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Богдан Богданов: България става партньор на Европейския алианс за батерии
Автор: Екип Ruse24.bg 13:34 / 23.05.2023Коментари (0)206
©
България става не просто член, а партньор на Европейския алианс за батерии, защото има с какво да допринесе в цялостната екосистема в Европа. Крайно време е страната ни да заеме своето достойно място и да работи по общи за Европа приоритети. Това каза директорът на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. БАИ е официален представител на страната ни в Европейския алианс за батерии. 

Алиансът обединява над 800 партньора – университети, компании, предприемачи, финансови институции. Той има за цел да осигури възможностите за декарбонизация в Европа, от които батериите са един от ключовите компоненти, обясни Богданов. "Без тях не може да постигнем ефекта на декарбонизация, който се цели до 2030 и 2050 г. Тук ние говорим и за технологии, които са насочени към електрификация на транспорт, системи за съхранение на енергия и ключови технологии за електрически автомобили“, поясни той.  

Зелената трансформация дава големи възможности. Суровините, материалите и развойната дейност, съпътстващи изграждането на батериите, според него са възможност страната ни да намери своето място във веригата на доставки. "България има своето място и в момента, бидейки един от големите производители и доставчици на мед както за батерии, така и за силова електроника, които са изключително важни, за да постигнем нашите цели за декарбонизация. Така че включването на България в момента е много важна стъпка. Ние показваме на нашите европейски партньори, че България ще допринесе за развитието на Алианса и постигането на целите в Европа. Нашият основен фокус е как ние ще развием тези ключови индустрии в България, как ще доразвием компонентите и продуктите, които ние произвеждаме, за да добавяме повече стойност към тях, как ще развием и човешкия потенциал, който е ключов в момента“, каза Богдан Богданов.  

Той отбеляза, че в България има региони, в които трябва да се преквалифицират голям брой хора и те да бъдат насочени към технологии на бъдещето. По този начин България ще може да осигури нови работни места, но и локални продукти с висока добавена стойност, подчерта Богдан Богданов.  

По думите му в момента България е третият най-голям производител на оловни батерии за автомобилната индустрия в Европа. Разполага и с изградени съоръжения за рециклиране, както и доста патенти в сферата. "Въпросът е да помислим как да комбинираме всички ресурси, които имаме, да стъпим на солидната база, която България е изградила в годините и като експертиза в определени технологии – батерии, силова електроника, микроелектроника, и да заемем своето достойно място в Европа. Това е индустрия, която след 2025 г. само на ниво Европа ще донася над 250 милиарда евро на година. Това е един огромен пазар, в който България трябва да има своето достойно място“, обясни експертът.  

Според него България има всички предпоставки да се превърне в лидер в този тип производство и всички усилия на Българската агенция за инвестиции са насочени натам. Има конкретни проекти с чуждестранни инвестиции, над които БАИ вече работи, обяви Богданов. "Надяваме се тази година да имаме първия милиарден проект, привлечен в България. Очакванията са големи и се надяваме тази година да можем да ги оправдаем, да покажем, че България е готова да привлече и да реализира заедно с такъв тип инвеститори мащабни проекти. Тук е необходима цялата мобилизация на държавата“, подчерта директорът на БАИ.  

Основен фокус за БАИ са и местните компании, тъй като те са движещата сила на икономиката, допълни Богдан Богданов. Съществена част от новите инвестиции са именно разширения на местни компании. Отчита се и рекорден износ, като България е на първо място по ръст на износ в ЕС, а индустриалното ни производство е второто най-бързо растящо на ниво ЕС, посочи той. "Всичко това е резултат от възможностите, които България предоставя“, каза още Богданов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: