Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Богданов: С приемането ни в Шенген Северна България ще е от основните бенефициенти на инвестиционни проекти
Автор: Екип Ruse24.bg 16:42 / 29.08.2023Коментари (0)349
©
С приемането ни в Шенген Северна България ще е един от основните бенефициенти на инвестиционни проекти. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на кръгла маса на тема "Проблеми и решения на пазара на труда в Североизточна България", която се проведе в град Шумен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията. 

На събитието присъстваха премиерът Николай Денков, посланикът на Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, министрите на труда и социалната политика, на образованието и науката, на иновациите и растежа, както и над 100 представители на бизнеса от региона.

Министър Богданов даде за пример успешните инвестиционни проекти в индустриалната зона в Шумен, които по негови думи показват страната ни като успешна инвестиционна дестинация. "Подобряването на връзките Север-Юг ще са ключов аспект от последната фаза на европейската ни интеграция", каза той и допълни: "Североизточна България има потенциал се превърне в пример за индустриализация и за регионална и дори за световна свързаност".

По време на събитието бяха отчетени спецификите на региона и бяха набелязанимерки за справяне с дефицита на квалифицирана работна ръка в краткосрочен и дългосрочен план, което е една от предпоставките за подобряване на местния инвестиционен климат. "Един от ключовите приоритети на правителството е да се справим с дисбаланса между различните региони в страната", каза още министърът.

По неговите думи в България има региони, които се развиват с бърз темп и такива, които се нуждаят от допълнителен ресурс. Министър Богданов посочи улесняването на достъпа до пазара на труда на експерти от трети страни като краткосрочна мярка за справяне с предизвикателствата, свързани с липсата на подготвени кадри в региона.

"В диалог с бизнеса и в тясна координация с представители на различни институции работим за намаляване на административната тежест", каза икономическият министър. Той обясни, че в момента времето, което отнема на кадрите извън България да започнат работа у нас е изключително дълго и добави, че процесът ще бъде оптимизиран, така че бизнесът да може да разчита на подготвени експерти.

В дългосрочен план министърът посочи, че усилията на правителството са насочени към развитие на потенциала на кадрите в България - чрез програми за преквалификация и за дуално обучение, както и чрез създаване на възможности за регионална релокация на кадри от една област към друга.

"Важно е бизнесът да има сигурността, че държавата работи в негов интерес и за справяне с предизвикателствата с реалните решения и в синхрон с всички институции", категоричен бе Богданов.

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: