Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бойко Борисов: Обама няма нито една забележка към България
Автор: Екип Ruse24.bg 09:17 / 04.12.2012Коментари (0)2457
©
България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка област, заяви вчера премиерът Бойко Борисов, коментирайки срещата си с президента Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом.

След срещата, продължила с половин час повече от предвиденото, той даде пресконференция за българските журналисти, отразяващи посещението, в сградата на българското посолство във Вашингтон.

Със срещата в Белия дом приключи работното посещение на Бойко Борисов в САЩ по покана на президента Обама. В разговорите с американския президент участваха също вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

"Не очаквах, че толкова внимателно наблюдават действията ни през тези три години и че така се отчитат резултатите, които сме постигнали, на фона на другите балкански държави и това което става в Европа", добави Борисов.

"На тези, които говориха, че са ни извикали спешно, да им кажа, че имахме три дати: 3 декември, 17 декември и края на януари. На 17 декември имаме съвместно заседание с гръцкото правителство, в края на януари - други ангажименти в Брюксел, затова приеха 3 декември", уточни премиерът, който призова да не се дезинформира обществеността.

"Най-важното е, че България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка една област - и във външната политика, и в общите идеали, и в енергийната сфера, във военната сфера, в политическата сфера, културата", изтъкна Бойко Борисов в оценката си за разговорите в Белия дом.

Той уточни, че на срещата с Обама е поставил темата за социалното осигуряване на българите, работили в САЩ, и изрази надежда, че въпросът ще бъде решен.

"Говорихме и за визите. България трябва да положи малко повече усилия", включително чрез лобиране в Конгреса, който трябва да вземе решение по този въпрос, съобщи Борисов.

Разследването на антиизраелския атентат на бургаското летище "Сарафово" също беше обсъдено на срещата в Белия дом, посочи премиерът. Той припомни, че в момента българските екипи и много екипи от други служби за сигурност по света уточняват кои хора са влизали в България, какви са те, какво са правили.

"Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчителя на този гнусен атентат, при който загинаха невинни хора, по простата причина,че ни трябват още брънки от веригата, но повярвайте ми, след днешната среща и американските служби ще работят още по-активно, защото с президента Обама се обединихме около това, че не може да имаме истинското лице на даден човек, неговите пръстови отпечатъци, неговия ДНК профил, и толкова могъщи служби, които работят в момента по този атентат, още да не са открили този човек от коя държава е, кои са неговите близки, за да може да се проследи участието му в атентата с другите две лица, по които се работи", заяви Борисов.

"Аз като полицейски началник знам, че това, което имаме към момента, за службите е достатъчно, за да фокусират своята дейност върху дадени хора, страни и организации, но това няма да издържи в съд.

Ние искаме, когато станем готови, да сме категорични, затова президентът Обама изрично още веднъж подчерта, че се солидаризира с моето становище, че трябва да се поработи още", добави премиерът.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който също участва в пресконференцията, заяви, че във връзка с разследването днес заминава за Лондон, където ще разговаря с министъра на вътрешните работи Тереза Ме

й и с директорите на службите за сигурност.

"Най-важното от това, което каза президентът Обама и това което аз имах като възможност през всичките си срещи през тези две седмици в Съединените щати, е, че България се очертава като регионален лидер в много от сферите както в сферата на сигурността, военното сътрудничество, енергетиката, а също в икономически и политически план, и смятам, че това е една добра заслуга на цялото правителство и за това, което сме направили през последните четири години", отбеляза Цветанов.

Колкото и да им е неприятно на някои в България, президентът Обама няма нито една забележка към България, допълни Борисов.

Премиерът отбеляза, че самият той е отправил упрек за това, че българските служби още не са издирили извършителя на атентата в Сарафово и че би могло по-активно да се работи на Западните Балкани, с повече инвестиции.

По време на срещата в Белия дом бяха отчетени успехите "във финансовата дисциплина, в подреждането на публичните финанси, прозрачността, която въвежда нашето правителство и при избора на главен прокурор, Висш съдебен съвет в съдебната система, прозрачността на управлението (...) това, че кредитните агенции вдигат кредитния рейтинг на България, и аз бях учуден, че президентът Обама толкова добре познава процесите, които са протекли през тези три години в България" отбеляза премиерът.

Премиерът информира, че външният министър Николай Младенов е отпътувал за Брюксел, където ще има срещи с намиращия се там американски държавен секретар Хилари Клинтън по различни теми.

Борисов заяви също, че е поканил президента Обама през втория си мандат да направи в София следващата си среща с лидерите на страните от Централна и Източна Европа, подобна на тази в Прага през април 2010 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: