Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Болни от диабет остават без инсулин заради паралелен износ
Автор: Екип Ruse24.bg 16:36 / 01.05.2015Коментари (1)415
©
Диабетици за пореден път остават без инсулин, сигнализират пациентски организации. Такъв към момента липсва в много от българските аптеки, но от друга страна в складовете на дистрибуторите има нужните количества.

Този парадокс доказвал, че се извършва паралелен износ на инсулин, с цел производителите му да го продадат на неколкократно по-висока цена извън границите на страната. Проблемът е, че у нас нямало законов механизъм, който да спре въпросния износ, заради което проблемът с липсата на инсулин периодично се появявал.

Елисавета Котова е майка на дете с диабет. Живее в София и досега не е имала проблем с набавянето на инсулин: "Последния път, когато трябваше да получим инсулин, единия вид инсулин го имаше, другия вид го нямаше. Трябваше да намерим друга аптека, от която да вземем. Това се случва масово и не е само в малките населени места, а и тук, в София".

Сигнали за липса на инсулин са постъпили от цялата страна, съобщи председателят на пациентки организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева: "При нас през последните два месеца имаше единични сигнали, но от 2-3 дни имаме десетки сигнали".

Същевременно обаче проверка на Здравното министерство установява, че доставените в България количества инсулин за април са с 25% повече от необходимото.

Очевидно било, че става дума за паралелен износ, който дистрибуторите правят, за да продадат медикаментите на по-високи цени. "Говорих с доцент Асена Стоименова, която е изпълнителен директор на Агенцията по лекарства. Тя заяви, че наистина в момента е едно безхаберие - те събират тези уведомления просто в една база и нямат законодателната сила, нямат инструмент, с който да спрат този износ, който реално е законен", обясни Пенка Георгиева.

След като се вдигне шум около липсата на инсулин, вероятно той отново ще се върне в аптеките. Това обаче няма да реши проблема дългосрочно, считат родителите.

"Да се намери механизъм, който да стопира това нещо и да се осигурят лекарствата първо на пациентите в България, пък след това да се изнасят, където искат", категорична е Елисавета Котова.

Според Пенка Георгиева има начин такъв механизъм да се намери: "Трябва да се направят законодателни промени, като има такава практика в Германия, в Италия, във Франция - има специален списък на такива медикаменти, които се счита, че са важни за района и страната, и които трябва да бъдат под специален разрешителен режим".

Дотогава обаче пациентските организации призовават при липса на инсулин в определена аптека, пациентите задължително да сигнализират на Здравното министерство.

Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...
егати новия облик-мн.е мрачен
на 01.05.2015 г.
+2
 
 
А най-добре всички видове инсулин да са безплатни на 100%!!!Защото да плащаш,за да живееш,го има само в Бг!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Почина актьорът Матю Пери
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: