Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Болница "Сърце и мозък" дава Сербезова на прокуратурата
Автор: Екип Ruse24.bg 10:14 / 21.07.2022Коментари (0)462
© БТА
Многопрофилната болница "Сърце и Мозък“ подаде днес сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу министъра на здравеопазването Асена Сербезова поради съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси.

Сигналът касае вече отлежалата повече от година в Министерство на здравеопазването преписка по повод проекта за разкриване на високотехнологична болница "Сърце и Мозък“ в София. Всички законови срокове са отдавна изтекли, като все още липсва произнасяне от министерството. От ръководството на лечебното заведение се съмняват, че лично Сербезова задържа разрешението на "Сърце и Мозък“ въпреки заявлението на предишния служебен министър пред Народното събрание, че преписката е "перфектна“.

В "12 без 5“ министърът в оставка Сербезова трескаво издаде цели пет заповеди за нови дейности на УМБАЛ "Софиямед“, "УМБАЛ Пълмед“, "МБАЛ Бургасмед“, "МБАЛ Света София“ и  МБАЛ "Света Анна“ за същите медицински дейности, за които "Сърце и Мозък“ чака повече от година.

"Софиямед“, "Пълмед“ и "Бургасмед“ са собственост на Михаил Тиков, известен с контрола си върху Българския лекарски съюз посредством бившия директор на болница "Пълмед“ д-р Иван Маджаров.

Другата болница, получила разрешение, а именно МБАЛ "Света Анна“, е тясно свързана с бившия министър на здравеопазването Петър Москов, който по време на управлението си се прочу с далаверите с ваксини и абсолютния хаос при опитите за въвеждане на пръстов отпечатък в лечебните заведения. Безуспешна и само на хартия остана и провъзгласената от него реформа в здравеопазването.

Трябва да бъде спомената и "МБАЛ Света София“, собственост на семейство Мазнейкови. Самата д-р Валентина Мазнейкова често споменава близките си отношения с министър Сербезова като неин личен гинеколог. Семейство Мазнейкови притежават "МБАЛ Света София“ чрез дружеството "Билдинг хоспиталс" АД.

Така на практика "Софиямед“, "Света Анна“ и "Света София“ получиха по ускорена процедура исканите от "Сърце и Мозък“ дейности и легла за гр. София чрез разрешение от Министерство на здравеопазването, докато преписката на "Сърце и Мозък“ продължава да "стои на трупчета“ с привидния аргумент на Сербезова за липса на необходимост от разкриване на нови легла на територията на София. Очевидно обаче не по този начин стои въпросът, когато подобно искане е направено от други, свързани с властта по един или друг начин, лечебни заведения, които са подали своите искания много месеци след "Сърце и Мозък“. Това не може да не породи основателни съмнения за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси на министър Сербезова, като в този процес винаги има най-малко две страни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: