Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Болниците подкрепиха увеличението на клиничните пътеки с минимум 25%
Автор: Екип Ruse24.bg 12:33 / 21.03.2022Коментари (0)619
©
Болничните сдружения подкрепят предложението на Български лекарски съюз за увеличение на цените на клиничните пътеки средно с минимум 25%. Това става ясно от отворено писмо от Българска болнична асоциация, Асоциация на университетските болници в България, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружението на общинските болници в България до финансовия министър Асен Василев, здравния министър Асена Сербезова, председателя на здравната комисия в Народното събрание Антон Тонев, председателя на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

В писмото си до институциите болниците категорично заявяват, че е налице остра необходимост от навременно увеличение на цените на клиничните пътеки.

В същото време болниците са силно обезпокоени, ако има дори и минимален риск предложението на Лекарския съюз да бъде отхвърлено. Според изчисления на сдруженията реалните нужди на болничния сектор са за увеличение на цените на клиничните пътеки от 35-40%. Това е и причината да посочват, че 25-процентното повишение е категоричният минимум, който би представлявал реакция, съобразена с реалността.

"Ясно и категорично заявяваме, че ще изпаднем в тежка безизходица, ако няма актуализация в цените на клиничните пътеки“, посочват ресорните асоциации. Според тях болничният сектор има незабавна нужда от увеличаване на финансирането, за да може да покрие преките си разходи, да обезпечи заплатите на персонала и да осигури качество на предлаганата услуга за пациентите.

Те дори се заканват, че при липса на отговор и неразбиране на сериозността на ситуацията си запазват правото да излязат извън формáта на диалогичност и комуникация чрез писма и становища.

От началото на годината болниците на няколко пъти поискаха отделна помощ за разходите за ток и газ. Като заедно с това обърнаха внимание и на факта, че недофинансирането на клиничните пътеки е хронично заболяване на системата от години.

В предишно отворено писмо сдруженията подчертават, че общите разходи на изпълнителите на болнична помощ скaчат рязко, като това е процес, а не еднократен ефект.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: