Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Борислав Ангелов: Законът "Магнитски" е причина сделката за ФК "Левски" да пропадне
Автор: Екип Ruse24.bg 10:32 / 16.02.2023Коментари (0)390
© Фокус
Политологът Борислав Ангелов за финансовата ситуация във ФК "Левски", пред Бойко Серафимов за предаването "Спортът във Фокус" на радио "Фокус".  

Днес започваме с един нестандартен разговор в стилистиката на нашето спортно предаване. Сега на телефона би трябвало да е уважаваният политолог г-н Борислав Ангелов.

Здравейте. 

Здравейте. 

Ще ви помоля да коментираме това, което се случва с "Левски“, в по-геополитически, по-мащабен план. Фактите са ясни – сделка няма, корпоративният потенциален нов собственик се отказа от този трансфер, образно казано. Нека да припомним, че същата компания е собственик на един от трите телекомуникационни оператора в България, а също и на една от най-големите медийни групи. Бихте ли ни дали по-различния прочит? Сюжетната линия е Законът "Магнитски“, ратификацията от Великобритания, Васил Божков, който има да взема от "Левски“ около десетина милиона като дългове. Как виждате всичко това, как бихте го сглобили за нашите слушатели в един по-читаем прочит за всички тях?  

За мен това беше един много добър повод от "Юнайтед Груп“ и Sport Republic да се откажат от сделката с "Левски“. 

Т.е. както се казва, им дойде на празна врата, ако използвам футболната терминология.  

Точно така, това им дойде много добре като едно оправдание, което да звучи смислено и да бъде поднесено пред феновете на "Левски“ в България като за отказ от сключването на тази сделка. За мен там нещата са много по-дълбоки. Тук става въпрос за едни задължения, както – едните ги споменахте, към г-н Божков, но има и едни задължения, които са към държавата, които няма как да бъдат по никакъв начин, даже да се договорят с тях, те да бъдат опростени. Това може да се случи единствено по процедурата, която се случи с ЦСКА.  

Днешната среща на президента на сините Наско Сираков с ръководството на Националната агенция за приходите какъв знак дава според вас? 

Той дава точно този знак – очевидно, че в "Левски“ са се надявали да се случи тази сделка, залага се изключително много на нея и сега, в момента, се търси вариант "Б“, как да се продължи оттук нататък, как може да има ново разсрочване на задължения и как "Левски“ не може да продължи да съществува. Но това е едно продължаване на съществуване даже не на командно дишане, то не е и в някаква кома. Трябва да се търси устойчив модел, който "Левски“ трябва да го извърви очевидно, за да може да продължи своето съществуване оттук нататък.  

Знаете ли, аз съм чувал следната версия – че Васил Божков не си търси образно казано парите, ако "Левски“ остане в това състояние. Но ако се появи чужд инвеститор, както беше, той държи дълговете към него да се погасят. Има ли някаква истина в подобна версия? 

Нормално е това. Всеки един човек, който е вложил едни пари в нещо, ще си ги иска в един момент да му бъдат върнати. Но тук не бива да забравяме, че стават едни много по-големи борби , които ги води самият Васил Божков, тук става въпрос за една борба, която той води с Бойко Борисов, както съм забелязал, медийно и не само медийно, и с Делян Пеевски. Не бива да забравяме, че всички проблеми в "Левски“ тръгнаха, когато определени хора в държавата се скараха очевидно и се разминаха пътищата им, не се разбраха за някои работи в хазарта.  

Феновете се питат защо преди седем години в казуса с ЦСКА клубът бе обявен във фалит за по-малко дългове, а сега се прави компромис, защо НАП са си затваряли очите толкова време.  

Това е въпрос, който си го задават много хора в България и тук вече е въпросът защо държавата продължава да го допуска това нещо и защо НАП продължава да се държи по този начин, да толерира това поведение. По този начин не се дава и добър знак към други длъжници и в частния сектор към държавата. В крайна сметка така могат да процедират утре някои други предприятия, да кажат "Ето, вижте какво се случи с един футболен отбор. Защо пък аз да не го оправя същото?“, така че… 

Президентите на футболните клубове винаги са били хора с мащаб, които са се показвали пред медиите и са се хвалили, че са оперирали с много пари. Защо според вас в последните 15-20 години, защото от там са дълговете към НАП – нека да обясним, данъци и осигуровки не са плащани и са се натрупали лихви. Защо са спестявали тези разходи, начислявали, но не плащали? 

Това е интересен въпрос. Аз не мога да разбера, защото същото нещо се случи и с ЦСКА, и в други клубове с по-малки размери. Защо това въобще е правено, кой ги е подлъгал за подобно нещо, че те могат да го правят, да го осъществяват? Много ми е странно това. Или те са се надявали на някакви по-добри времена, когато те ще могат тези задължения да ги изплатят. Очевидно е, че те са останали излъгани през годините в цялата тази ситуация на развитие на българския футбол. И аз в момента не смятам, че всичко в българския футбол и  финансово в  клубовете е много изрядно. Все още има клубове, които се издържат малко или много от едни вътрешни прехвърляния на едни пари от един бизнес на даден собственик към футболния клуб, даване на кредити, което не е много редно. Клубовете в България, за съжаление, те трябва да станат както повечето европейски клубове в нормалните държави – да започнат да се самоиздържат, да започнат да правят така своите бюджети, че те да знаят колко приходи ще имат, колко разходи ще имат и накрая сметката да излиза такава, че или да са около нулата, или да са на печалба. Аз не знам дали в момента ние имаме клуб, за който да може да кажем – да, той е на печалба и неговият модел е много успешен.  

Вероятно само шампионът "Лудогорец“, като сложим последните им продажби и приходите, които имат от участие в евротурнирите. Но безкористната помощ от страна на феновете на "Левски“ беше видна доскоро. Те вариант ли са в новата ситуация, при положение че икономическата ситуация в страната се влошава и покупателната способност на населението намалява, в това число и на голяма част от редовите левскари. Биха ли си давали пак левчетата за SMS-и сините фенове според вас? 

 Да. Това нещо аз не го изключвам, те за пореден път ще го направят това дарение, но това трябва да им се обясни – че това не им решава въпроса в дългосрочен план. За мен "Левски“ трябваше  да последва пътя на ЦСКА, когато тръгна да се прави новия формат. Тогава имаха една идеална възможност да се тръгне по този път и вече нямаше да говорим за задлъжнялост в този отбор в тези му размери. Само че тогава не го избраха този път, те решиха друг път и сега вече си берат плодовете от това свое действие. За съжаление, може би те тогава са били излъгани, включително и политически, за своето съществуване, как то ще продължи. Малко започва да прилича ситуацията, че е като в България – ние вече ще ходим за пети път на избори и се надяваме да се случи някакво чудо, да имаме редовно правителство и нещата да започнат да се развиват по-спокойно. Изглежда така, че и самите фенове на "Левски“ се надяват на някакво чудо всеки един сезон, всеки един месец или полусезон вече, да стане някакво чудо с отбора им и той да се стабилизира. Не виждам кой наистина голям бизнесмен може да инвестира вече  такива големи пари за един клуб в България, като знаем нашите размери, нашите мащаби и нашите възможности, за да го поеме. Може би вариантът, ако някой смята, че може някой, който му се дават   някакви проекти да прави, големи, държавни, и да отделя пари за един такъв клуб да го развива, но това не е устойчив модел, в никакъв случай.  

И последен въпростова, което се случва в "Левски“, във футбола, според вас отражение ли е на това, което става в държавата като цяло?  

О, да, отражение е. Нашият футбол е голямо отражение на случващото се в страната. Самият вие казахте за присъствие на бизнесмени, които да имат клубове, и повечето от тези бизнесмени, те имат интереси големи, огромни, и те са свързани също така и с политиката. Така че това не е никак случайно, да присъстват. Да имаш футболен клуб в България е и да имаш и влияние в обществото, това нещо което се случва в "Левски“, е абсолютно отражение на случващото се  и най-вече на много несправедливости, които сме имали, и на отлагане на решаване на проблеми и очевидно на излъгани хора как да издържат клубове в България. Защото казвам, че по подобен начин се случиха нещата и в ЦСКА и в крайна сметка те минаха през фалита.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: