Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Борислав Цеков: Конституция не се променя по този начин, промените бяха превърнати във фетиш
Автор: Йоланда Пелова 19:45 / 14.12.2023Коментари (0)1194
© Фокус
Конституция не се променя по този начин, както правят сега. Тези промени бяха превърнати през годините в един фетиш, зад който политици и партии криеха собствената си неспособност да решават истинските проблеми на нацията и на държавата. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Борислав Цеков, преподавател по Конституционно право и основател на Института за модерна политика.

"По принцип по дефиниция, а и в практиката на всички държави, в това число и у нас, за да се пристъпи към гласуване на едни конституционни промени, това е предхождано от много широка дискусия по всички текстове, не само по първоначалния проект, но и между двете четения, между първото и второто, когато се внасят много предложения, когато се избистрят, изкристализират на базата на критиките, които са получили текстовете, които ще отидат вече за третото окончателно гласуване. Сега не наблюдаваме това и то съдържа много рискове. Най-големият риск е свързан с това някои от тези текстове, които предстои да видим, да бъдат изпратени в Конституционния съд. И казвам риск, защото някои от депутатите все още си мислят, че е в сила старата практика на Конституционния съд от 2020 година, която с едно изречение гласеше, че когато една норма бъде обявена за противоконституционна, на нейно място образно казано изплува и се възкресява от нормативното небитие отменената норма. От 2020 година обаче Конституционният съд промени своята тълкувателна практика и сега, ако някои от тези норми в Конституцията, които бъдат гласувани от парламента, бъде обявена за противоконституционно, то на нейно място ще възникне правен вакуум", коментира Цеков.

По думите му може да осъмнем без институцията Висш съдебен съвет по Конституция или който и да е друг от тези текстове: "Ако се стигне до разделяне на Висшия съдебен съвет (ВВС) на два независими един от друг съвета, и Конституционният съд бъде сезиран и прецени, че това засяга формата на държавно управление по силата на прословутото решение от 2005 година, то след като отмени тази норма като противоконституционна, ние ще се озовем и осъмнем без институцията Висш съдебен съвет по Конституция или който и да е друг от тези текстове. Така че отговорността е много висока и това претупване и дежурното оправдание: "Абе ние и да го приемам, ако сме сбъркали, Конституционния съд ще ни поправи“, вече не е валидно".

Според Цеков яснота за предстоящите промени в Конституцията няма: "Това са може би безпрецедентни за нашата конституционна история промени, при които на практика всичко е затворено в черната кутия на правителствената коалиция".

Още по темата: общо новини по темата: 1115
14.05.2024 »
13.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
06.05.2024 »
01.05.2024 »
предишна страница [ 1/186 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: