Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Борислав Ганчев за разпита на Петков: Отвличане на вниманието от актуалните теми
Автор: Екип Ruse24.bg 11:00 / 09.02.2022Коментари (1)682
© НОВА ТВ
Решението на Конституционния съд не е изненадващо. Преди ВСС да откаже да разгледа въпроса по същество, като че ли нямаше никакъв спор по отношение тълкуването на текста от Конституцията. Сега нещата просто си дойдоха на мястото. Така заместник-правосъдният министър Борислав Ганчев коментира решението на КС, според което ресорният министър може да иска оставката на главния прокурор.

"Смятаме, че имаме достатъчно данни за една от трите хипотези в Конституцията - тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения и накърняване на престижа на съдебната власт", уточни Ганчев.

Заместник-министърът уточни, че в момента се работи по окомплектоването и формулирането на сигналите. 

"Те са свързани с все такива нарушения, които Конституцията казва, че са достатъчни, за да може министърът на правосъдието да сезира и да отправи искане до ВСС. Който съответно очакваме да има морала да изпълни задълженията си", добави той.

Ганчев коментира и дали част от деветте въпроса, които Кирил Петков формулира пред медиите, присъстват в сигналите на Министерството на правосъдието. 

"За мен тези казуси са известни и те са известни далеч преди някой премиер да ги каже. Ако се върнем назад, "Барселонагейт", "Мата Хари", та дори "Ало, Ваньо" - говорим за едно последователно действие или бездействие, които не съответстват на очакванията на обществото за разследване", категоричен е заместник-министърът.

Той коментира и обвиненията на Прокуратурата, че с искането за оставка става въпрос за персонална политическа атака. 

"Мисля, че Министерството на правосъдието работим професионално и последователно. Ако при нас има данни за някоя от хипотезите на Конституцията, които обуславят предсрочно освобождаване на главния прокурор, не мисля, че трябва да чакаме или да отлагаме", категоричен е Ганчев.

Заместник-министърът засегна и разпита на Кирил Петков и Лена Бориславова. "Не мисля, че се изнесе нещо ново, което да предполага разпита. Според мен с това се отвлича вниманието от актуалните теми в обществото - разследванията, които споменахме", смята той.

Като какви отиват - е чудесен въпрос, смята Ганчев. "Те казват това, което ние всички знаем. Аз, като гражданин, съм радостен, че едно такова изказване на премиера изглежда да провокира прокуратурата да работи. Ако това е начинът, да им дадем възможност. Надявам се разпитът да е ефективен в тази посока", уточни зам.-министърът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Поредния Ганьо. БарселонаГейт ви отговориха от Барселона ,а за Мата Хари ще питате Мата фотографката. Ако не я знаете коя е и не ще да се показва ще си сложите Гейтовете в Дивия.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Зверство срещу 18-годишно момиче
Covid-19
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: