Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Борислав Сандов: Протестиращите изнудват България да нарушава европейските правила и да ощетява гражданите
Автор: Йоланда Пелова 20:03 / 02.10.2023Коментари (4)409
©
Намираме се в климатична криза, а това, което се случва у нас е недопостимо. Учудващо е, че хора, ангажирани във въглищните централи, по този начин блокират движението и че имат искания, които са срещу европейските политики, европейските ценности и цивилизования път на нашата държава. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите в кабинета "Петков“

"Аз няма как да подкрепя техните искания. Те не са справедливи, доколкото ползват такива методи и прийоми, свързани с изнудване на това България да нарушава европейските правила и с това да ощетява и българските граждани. За мен тези искания не са справедливи. Има съвсем други начини, по които може да се постигне разбирателство как цялата ни държава да върви напред – това, което мисля, че се случва по другите направления. 

По повод исканията на протестиращите, които са свързани с дерогация на емисиите, повишаване на таксите и комплексът да работи до 2030 година, Борислав Сандов обясни: 

Дерогация е изключение от европейските правила, и то дерогация, по тема, която не е допустима такава дерогация. Те искат също така да не се прилага Третия енергиен пакет на Европейския съюз, свързан с либерализацията на пазара, и искат да съществуват въглищни централи, докато има ресурс на въглища – нещо, което е недопустимо за всички нас, живеещи на тази планета, която се намира в климатична криза. Всички държави по света, не само в Европейския съюз, прилагат планове за излизане от въглищния сектор.

В този смисъл, втренчени в собствения си интерес по начина, по който съществува техният сектор, обрича всички нас – и хората, които отглеждат реколта на полето, и тези, които живеят в градовете и страдат от горещите вълни, от наводненията, от всички други негативни прояви на климатичните промени", смята бившия министър на околната среда и водите.

По думите му проблемът е от една страна политически: "Доколкото е видно, че се търси с политически решения да бъдат игнорирани общоевропейски и международни политики и конвенции, които са приложими за България по смисъла на нашата Конституция. 

Браншови проблем е доколкото наистина има един бранш, който е ощетен в случая, и това е въглищният бранш. Но първо, не става въпрос за затваряне веднага на централите. Второ, икономически пазарът показва ясно, че той не може да съществува оттук насетне, ако няма държавни гаранции и държавни субсидии за този бранш, което означава, че ако направя един паралел – "Свобода или смърт“, искането от едно време, те не искат нито да има икономическа свобода, защото искат европейски държавни гаранции и доплащания, нито искат и да се приключи с производството. И аз не мога да разбера защо ние всички останали граждани на тази държава трябва да плащаме за това нещо, при положение че има милиарди, насочени в посока на трансформация на тези региони, и за заместването им с чисти, екологични начини за икономика в тези райони", коментира още Борислав Сандов.

Още по темата: общо новини по темата: 156
25.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
11.03.2024 »
11.03.2024 »
27.02.2024 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.10.2023 г.
+1
 
 
Мисленето след мен и потоп е пагубно. Тези пишещи под мен явно нямат деца или не виждат по далеч от носа си.
Aнонимен
на 03.10.2023 г.
0
 
 
Изглежда Сериятя ТЪПИ в България Няма Край! Не можеш да унищожаваш Ресурс който ти осигурява нужния Ресурс! Преди да го Замениш с Друг Ресурс Който ти осигурява Този Ресурс! До кога импотентни индивиди ще Управляват тази Страна
0
 
 
Този изглежда не е разбрал, Кой, Кого Изнудва! Да се върне в Първи клас и да изкара училището Отново!
0
 
 
Кой е този Циркаджия? Сигурно един от онези от които България не се Нуждае!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: