Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Борислав Сандов: В нашия случай говорим за огромни пропуснати ползи от милиарди левове
Автор: Йоланда Пелова 22:55 / 22.08.2023Коментари (0)364
©
Макар и с голямо закъснение вече имаме процес, който е започнал -  гражданите и всички заинтересовани страни могат да реагират до 13 септември, когато изтича процесът за обществено обсъждане за трите териториални плана за Перник, Кюстендил и Стара Загора. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Борислав Сандов, бившият министър на околната среда и водите в кабинета "Петков" по повод т. нар. зелен преход, към който се стреми България.

Според него представените преди дни Териториални планове за справедлив преход на трите района Перник, Кюстендил и Стара Загора надграждат в някаква степен онова, което преди повече от година е започнало като процес:

"И беше почти на финалната права именно в нашето правителство като ниво за стартиране на този процес. Уви, това не се случи. Имаше забавяне, ние пропуснахме вече да реализираме част от мерките и загубихме около 200 милиона лева. Цялата стойност на Плана за справедлив преход за България, като една от страните с въглищна енергетика, е над 2.2 милиарда. Така че остават едни 2 милиарда лева, които биха могли да подпомогнат процеса за трансформация на тези въглищни региони, които така или иначе имат нужда от такава трансформация", смята бившият министър.

Според него независимо от плановете и от този тип проекти и инициативи -  България като част от Европейския съюз и като част от света, трябва да премине към чиста енергетика и да ограничи значително изхвърлянето на парникови газове в атмосферата, които водят до климатичните промени, свидетели на които сме постоянно вече.

"В нашия случай по-скоро говорим за огромни пропуснати ползи от милиарди лева, които да подпомогнат именно на тези региони, и те да се развиват в една чиста индустрия, чиста енергетика. А тук, в българските условия говорим за още нещо: В момента районите Кюстендил и Перник стават заложници на Стара Загора, тъй като нямаме проблеми с плановете за Кюстендил и Перник, даже българската държава се опита да ги отдели от този на Стара Загора, но Европейската комисия не разреши разбира се, защото това е общ подход, той трябва да се прилага цялостно на национално ниво", коментира още Сандов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: