Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Борисов: Сега всички ни ръфат отстрани, след мандата отивам да си ръководя партията
Автор: Екип Ruse24.bg 11:50 / 23.07.2020Коментари (0)4272
©
"Приемаме оставките на тримата министри - Маринов, Горанов, Караниколов, плюс оставката на министъра на туризма - Ангелкова".

Това каза премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на Коалиционния съвет, предава БНР.

Още днес на НС ще бъдат предложени техни заместници, допълни той.

"Предлагаме, на мястото на вътрешния министър Младен Маринов - Христо Терзийски, който в момента ръководи Главна дирекция "Национална полиция". От кариерата е, всички го познават. На мястото на Емо Караниколов като министър на икономиката - неговия заместник Лъчезар Борисов. Това е и настояване на колегите. На мястото на Владислав Горанов като министър на финансите връщаме Кирил Ананиев. За Министерство на здравеопазването (предлагаме) професор Костадин Ангелов, шеф на Александровска болница. За министър на туризма - вицепремиерът Марияна Николова. Поема вицепремиер и министър на туризма". 

Ще има и смени на зам.-министри.

"Едни освободихме вчера, други ще назначим в следващите дни".    

"В понеделник ще представим подготвени - ще се работи в събота и неделя - финансови, социални и икономически мерки, свързани с пандемията. Знаете, много дни в Брюксел имаше Съвет именно по преодоляване на щетите, които пандемията нанесе.

Ако е живот и здраве, тогава ще ви информираме по икономическите мерки, тъй като някои от тях ще наложат много спешно да се променят закони. Защото в пандемията се видя, че хората от РЗИ, от лабораториите и от много агенции, които бяха ангажирани, са на минимално заплащане. Но, предлагам по тази тема в понеделник да говорим".

Валери Симеонов допълни:

"След финансово-икономическите мерки, които са най-важните с оглед на ситуацията около пандемията, ще продължим работата с приоритезиране на програмата на управление и изваждане на някои приоритети, които "Обединени патриоти“ настояваха във времето да минат малко по-напред, които са важни за обществото - свързани с демографията, с възрастите хора, с българските общности в чужбина.

В отговори на журналистически въпроси премиерът обяви и мотивите за смяна на министрите:

"Младен Маринов го сменяме, защото, аз съм убеден от това, което знам, че някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят категорично на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. Второ, защото на Росенец имаше заявен протест и те трябваше да осигурят така протичането му, че да не възникват подобни скандали, проблеми и накрая да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват.

Министър Горанов безспорно постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен. Има въпроси, за които трябва да си понесат всички политическите последствия. Караниколов много добре в много сфери се справя, но започнах да чувам за неща, които се случват там във връзка с раздадените бонуси или грантове в Министерство на икономиката. Искам там контролът да е изключително строг".

"След мандата аз отивам да си ръководя партията да си укрепваме структурите, защото сега всички ни ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителство и се допускат грешки в самата партия. Самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора са ангажирани със или министерства, или кметства, или са депутати", заяви премиерът.

Относно договорените в Брюксел европейски пари по следващата многогодишна финансова рамка и инструмента "Следващо поколение Европейски съюз“ той заяви:

"За изостаналите райони се изчисляват по една формула, където ние дори не попадаме в тях. В същото време се дадоха, като знак от Европейския съюз, близо половин милиард лева за най-изостаналите райони. Близо половин милиард лева се дадоха и за опазване на външната ни граница. Убеден съм, че друг не може да ги постигне тези неща! Убеден съм“.

Относно протестите в страната:

"В една правова държава има Конституция, има законно избрани органи и всеки има право и на протест“.

"Аз знам мечтите на Христо Иванов, отдавна, да е главен прокурор и да овладее всички. Защото, от това, което услужливо се забравя, да получаваш предварително съдебни решения е много приятно, нали, който може да го постигне - ние не сме могли. Да овладееш и прокурорите – също, което ние не сме могли“.

Борисов се аргументира с това, че е научил от медиите за арестите на министъра на екологията Нено Димов и други заместник-министри.

"Да, категорично съм против всякакви показни акции, категорично. От тук нататък си има институции, които избират по демократичен път. След това има повторен етап за издаване на указ от президента. Всичко това е извървяно“.

Още по темата: общо новини по темата: 11868
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: