Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Борисов се отчете пред парламента за посещението си в Турция
Автор: Екип Ruse24.bg 16:51 / 05.02.2010Коментари (2)1342
© Ruse24.bg
Премиерът Бойко Борисов коментира пред народните представители посещението си в Турция от миналата седмица и срещите си в Анкара с официални представители.

На поредицата от въпроси, зададени от лидера на ДСБ Иван Костов, Борисов посочи, че макар и с леко притеснение да е започнал визитата си в Турция, като краен резултат той я счита за напълно успешна.

Борисов подчерта отново, че няма нужда от партии посредници в отношенията между двете страни и че продължава да настоява на това. „Нямаме никаква нужда от партии посредници, излъчват се партии победители, има си премиер и той води отношенията със съседна Турция", заяви Борисов.

Премиерът каза още, че за регулиране на отношенията между България и Турция трябва да се изработи и нов избирателен кодекс, който да не позволява нарушенията по време на изборите, наблюдавани до момента. Това обаче, по думите на Борисов, си е ангажимент само на нашата държава. Той изрази надежда до юни месец да има изработен нов изборен кодекс, който да мине на обсъждане в парламента.

Премиерът увери народните представители, че в отношенията между България и Турция настъпва нова фаза и от турска страна има желание за конструктивни, прагматични и коректни отношения.

С видимо задоволство посрещна отговорите на премиера депутатът Иван Костов , който каза, че се радва, че вече когато телефонът звънне от Анкара, той ще бъде вдигнат в Министерски съвет, а не от ДПС.

Иван Костов допълни, че искрено се надява редица проблемни въпроси между България и Турция, които висят от години, дори и десетилетия, да бъдат разрешени в рамките на мандата на това правителство. Сред тях Костов открои проектът „Тунджа", обезщетяването на тракийските бежанци, искането на допълнително заплащане за АМ "Люлин".

От своя страна премиерът Борисов увери, че проектът „Тунджа" ще бъде изцяло български и изцяло от българска страна: „Дори и един метър от границата да е", беше категоричен Борисов, както за строежа, така и за експлоатацията.

По въпроса за ратифицирания вече от НС проект „Набуко" Борисов каза, че той е припознат като приоритетен и от турска страна. По думите на премиера самият Ердоган е обяснил, че Турция и готова да преговаря по „Набуко" и в рамките на пакета за преговори по членството си в Европейския съюз.

„И в тази посока той (Ердоган) даде свобода за бъдещето за дискусии и постигане на споразумение", каза премиерът.

Като резултат от своето посещение Бойко Борисов отчете и успех за българска църква „Свети Стефан" - постигната е договореност за финансиране - реставрацията отвън и на фасадата ще бъде поета от Турция. Също Турция ще предложи българската църква за списъка на ЮНЕСКО за защитени културни и исторически паметници, а България ще направи същото за Джумая джамия в Пловдив.

Турски фирми строят в България и държат много важни обекти. Това е факт, който премиерът Бойко Борисов призна от парламентарната трибуна, като обаче обясни, че турските изпълнители печелят конкурси и търгове на състезателен принцип.

Така премиерът отговори на друга част от поредицата въпроси на Иван Костов. По думите на Борисов турските фирми печелят конкурсите заради големия си опит и доброто оборудване, което имат.

„Факт е, че те имат много добра механизация и организация. Фирмите са добри и строят много бързо", каза премиерът. Той обаче увери, че правителството ще направи всичко възможно да се спрат порочни практики, които използват именно тези турски фирми - неравностойно заплащане на българските и турски специалисти (случаят с АМ "Люлин"), неизпълнение в срок на проектите, както и допълнителни искания за финансиране, които оскъпяват проектите.

Турските фирми, както и всички други, трябва да спазват задълженията, записани в поръчката", посочи Бойко Борисов.

Източник: news.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на gandjika
премахни филтъра

0
 
 
Абе КОСТОВ пита за проекта " ТУНДЖА " , а забрави за неговия проект " ГОРНА АРДА " вече 10-15 г. на времето за това време се строеше цял ВОДНОСИЛОВ ПЪТ .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: