Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Божанов: ДБ ще предложи изменение за въвеждане на преброителни центрове
Автор: Екип Ruse24.bg 14:10 / 05.11.2022Коментари (0)326
© NOVA
Подкрепилите връщането на хартиените бюлетини в 48-ото Народно събрание не са представили реални аргументи за гласуването си. Това заяви депутатът от “Демократична България" Божидар Божанов в ефира на NOVA, предават от пресцентъра на партията. Според министъра на електронното управление в кабинета “Петков" няма нито един пример за манипулация при машинния вот досега.

Посочените от БСП случаи на съобщение “Дневникът е подправен" при машинно гласуване всъщност са доказателство, че системата е защитена от злоупотреби. Божанов обясни, че подобен надпис се появява при разменени или дефектни флашки. “Ако някой извади флашката и вкара друга флашка, ще излезе точно това съобщение, което е защита от манипулации", уточни Божанов.

Относно достъпността на вота народният представител от “Демократична България" припомни екзитполовете на “Маркет Линкс" и Gallup от последните четири парламентарни избори. Данните показват, че при изцяло машинния вот от юли 2021-а година по-висок процент възрастни хора са гласували в сравнение с изборите през април при налични хартиени бюлетини. Вчера от парламентарната трибуна Божанов окачестви за обидно твърдението, че машинното гласуване плаши възрастните хора. “Отливът на избиратели не е заради машините, а заради поредицата неуспехи да се сформира правителство в Народното събрание. Това е критика към политическата класа, а не към машините", добави той днес.

Според депутата гласуването с хартия ще ни върне към много проблеми в изборния ден и изборната нощ. Целенасоченото инвалидиране на бюлетини, неволните грешки при посочване на преференция и хилядите подправени протоколи биха понижили доверието в изборния процес. Божанов подкрепи тезата си с пример за видеоклип от събрание на ГЕРБ, в който се дават инструкции как членове на секционна комисия да направят една бюлетина невалидна, давайки предимство на изпратилата ги партия. Той напомни, че тъкмо машинното гласуване е помогнало броят на невалидните бюлетини да спадне от 80 000 практически до нула.

Божанов вярва, че предложението на “Демократична България" за създаване на преброителни центрове би трябвало да срещне подкрепа от онези, които искат по-честен вот. Това би дало гаранции за по-адекватно преброяване на хартиените бюлетини пред камери в районните избирателни комисии. Идеята е то да се осъществява от хора, които не са били ангажирани с изморителния 14-часов изборен процес преди това.

На въпрос за военната помощ за Украйна и модернизирането на българската армия Божанов припомни, че приетото през седмицата парламентарно решение задължава Министерския съвет да го изпълни. От изпълнителната власт ще зависи постигането на адекватно двустранно споразумение, което да ни гарантира модерно превъоръжаване. “Ние в момента сме музей на старо руско въоръжение. Надявам се Министерският съвет да изпълни внимателно поръката на Народното събрание и да вземем по-модерно оръжие", заяви Божанов.

Още по темата: общо новини по темата: 70
27.01.2023 »
24.01.2023 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
16.12.2022 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: