Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бозуков: Инвестициите в иновации ще подпомогнат развитието на селските райони
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:19 / 07.09.2021Коментари (1)515
©
Само с комплексна и координирана политика на ниво Европейски съюз, която залага на разнообразни инструменти и съвместни действия, може да се разгърне целият потенциал на селските райони. Това заяви министърът на земеделието храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, при участието си в неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, в град Бърдо при Краню, Словения.

Пътят към новата ОСП

„Целевата политика трябва да бъде насочена към специфичните потребности на общността и да мобилизира наличните местни ресурси, за да бъде максимално ефективна за земеделците” добави още той, цитиран от пресофиса на министерството. 

Министър Бозуков подчерта, че за постигането на тези цели е нужно да се инвестира в иновации и технологични производства. „Това ще допринесе за диверсификацията на икономиката на селските райони, за създаване на допълнителна заетост, ограничаване на отлива на младите хора и намаляване на риска от обезлюдяване и бедност”, отбеляза аграрният министър.

В рамките на дискусията беше обсъден  въпросът за съвместното съществуване на градските и селските райони и предизвикателства, произтичащи от това. Проф. Христо Бозуков изтъкна, че е от изключително значение прилагането на нов тип партньорства в тези райони, които да не се базират на едностранни, целенасочени мерки. „В тази връзка, ние, предвиждаме засилване на диалога и подкрепата чрез увеличаване на финансирането за подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР/ЛИДЕР) в следващия програмен период”.

Той ще бъде подкрепен основно със средства по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, но също така и от Европейския фонд за регионално развитие, както и от Европейския социален фонд. Предвижда се селските общини да имат възможност да получат финансиране в рамките на Интегрирания териториален подход, който ще включва комбиниране на различни ресурси и прецизиране ефекта от средствата, идващи от различни източници, а не както досега – само от бюджета на ЕС, за инвестиции в дребна по мащаби инфраструктура и базови услуги за населението в селските райони.

Министър Бозуков посочи, че освен на Общата селскостопанска политика (ОСП) и съществения принос на подкрепата по линия на Програмата за развитие на селските райони, сериозни очаквания се възлагат на Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, за възстановяване на потенциала за икономически растеж в селските райони след Ковид кризата.

В заключението си той бе категоричен, че трябва да се търси синергичен подход на ниво ЕС, в рамките на новия програмен период, който да включва и интегрира териториалните инвестиции и взаимодопълващи се мерки по линия на различни европейски фондове, механизми и програми.

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това ли бил бащата на адвокат Бозуков.Аз се чудих защо му вързват всички съдийки и прокурорки то се разбра баща му министър.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: