Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Британски учен: "Омикрон" е началото на края на пандемията
Автор: Екип Ruse24.bg 15:56 / 28.12.2021Коментари (0)729
©
"Омикрон“ не е същото заболяване каквото имахме преди една година. Високата смъртност и хоспитализации вече са в историята. С тази оптимистична прогноза водещият британски имунолог сър Джон Бел коментира новата вълна от случаи на коронавирус във Великобритания, а и по света, пред Би Би Си.

Новият коронавирусен вариант "Омикрон“ все още не е засечен официално у нас, но се предполага, че той вероятно вече е тук. Той е значително по-заразен от по-ранния "Делта“, но от данните за момента става ясно, че причинява много по-леко заболяване.

Ситуацията във Великобритания

През последните дни на Острова на дневна база се регистрират по близо 100 хиляди нови случая на коронавируса. В същото време обаче няма повишаване на смъртността или хоспитализациите. Причините за това са комплексни, но най-вече – високото ваксинално покритие във Великобритания и по-лекото протичане на COVID-19, причинен от "Омикрон“.

Сър Джон Бел, който е професор по медицина в Оскфорд, както и главен научен съветник на британското правителство, казва, че макар лекото покачване на хоспитализациите, масово новозаразените прекарват болестта по-леко.

"Много по-малко пациенти имат нужда от кислород, а средната продължителност на болничния престой е спаднала до само три дни“, казва Бел.

"Ужасните сцени, които видяхме преди година на запълнени интензивни отделения и много умиращи хора, вече са в историята, според мен. Мисля, че хората трябва да се успокоят относно това, което идва“, коментира Бел пред Би Би Си.

Тази теория все пак не се поддържа от всички. Джордж Юстъс, който е главен секретар по въпросите за околната среда, коментира пред медиите, че правителството следи изключително внимателно нивото на хоспитализациите в момента.

Въпреки това призна, че те не са толкова много в сравнение с предишни вълни на коронавируса.

"Има ранни, но обещаващи данни от Южна Африка, че "Омикрон“ причинява много по-малко хоспитализации, както и намалява дните престой в болница. Към момента правителството не смята, че трябва да се предприемат други мерки, но продължаваме да наблюдаваме хоспитализациите“, казва Юстъс.

Добри новини и от Южна Африка

Ново проучване сочи, че вероятността "Омикрон“ да измести "Делта“ е много голяма. Данните идват от Южна Африка, но учените предупреждават, че са базирани на малка група от хора.

Според резултатите от проучването хората, които са изкарали коронавируса след заразяване с варианта "Омикрон“ развиват изключително силен имунитет, който предпазва и от "Делта“.

За целта са изследвани 33 ваксинирани и неваксинирани пациенти, които са се заразили с "Омикрон“ в страната. 14 дни след първоначалното заразяване неутрализиращите антитела срещу "Омикрон“ се увеличават 14 пъти, а тези срещу "Делда“ почти 5 пъти.

Данните от проучването съвпадат с предположенията, че "Омикрон“ вероятно ще измести напълно "Делта“ от разпространение едно на ръка заради това, че е по-заразен и второ – защото дава имунитет и срещу предишни варианти на вируса.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: