Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Британските граждани, обвинени за кражба на картини, остават в ареста
Автор: Екип Ruse24.bg 16:37 / 07.06.2016Коментари (0)480
© 24 часа
Пенелопе Джейн Томас-Смит
Британското семейство Филип Томас-Смит и съпругата му Пенелопе ще останат в ареста до гледане на делото за окончателното им предаване на съдебните власти на Великобритания. 

Против тях има издадена европейска заповед за арест от компетентните органи в Единбург - Шотландия с молба да им бъдат предадени за водене на разследване за извършено престъпление - кражба на две картини през 2001 г. на обща стойност 420 000 паунда.

Бургаският апелативен съд потвърди определението на ОС -Бургас, с което им е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

По делото е установено, че Филип Томас- Смит и съпругата му са били задържани на 27.05.2016 г. по повод на издадената европейска заповед за арест. До изтичането на предварителното задържане от 72 часа - до 10.30 ч. на 30.05.2016 г. българската прокуратура не е получила превод на заповедта и производството е прекратено. 

Последният е получен на следващия ден. На 31.05.2016 г. Филип Томас Смит заедно със съпругата си са направили опит да напуснат България в посока Република Турция. Отново са били задържани, като прокуратурата е образувала ново дело, с оглед изпълнението на европейската заповед за арест.

В съдебната зала адвокатът на семейството посочи, че британците са пътували към Турция, за да закупят билети за Великобритания. Семейство Томас -Смит възнамерявали да се явят пред съдебните власти.

Защитникът поиска мярката за процесуална принуда да е "домашен арест" или "парична гаранция", защото нямало опасност да се укрият, имат постоянен адрес и за да могат да дочакат екстрадицията си в дома им в с. Присад, община Созопол. 

Семейството има регистрирана фирма, собствен имот в община Созопол, често пътуват в страни от ЕС и Турция, използвайки лични документи и до сега не е имало проблеми по границите. Филип и Пенелопе имат издадени банкови карти, редовни паспорти, подновени 2011 г. и 2016 г. от Великобритания, регулярно получават пенсията си в България и до момента не са били уведомени, че властите в Единбург ги търсят.

На въпрос на съда дали на 31.05.2016 г. са били наясно, че се издирват Филип Томас-Смит отговори утвърдително, но допълни, че не са били уведомени официално за забрана да напускат България.

Престъплението за което е издадена европейска заповед за арест има аналог по българския НК и двойна наказуемост по чл.195 от него.

Обстоятелството, че семейството е задържано на ГКПП Малко Търново при опит да напусне пределите на Р България е дало основание на съда да приеме, че не е отпаднала вероятността съпрузите да се опитат да се укрият от органите на правораздаването. Този извод на първоинстанционния съд се споделя напълно от въззивния състав. Определението не подлежи на обжалване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: