Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Брокер: Пазарът на имоти в столицата е доста по-динамичен от този в страната
Автор: Живко Кръстев 13:25 / 22.12.2023Коментари (0)492
©
Годината в сектора на търговията с недвижими имоти завършва относително успешно и спокойно. Очакваме тази тенденция да се запази и през 2024 г. Това каза брокерът на недвижими имоти Иван Горанов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Банковата система в България е стабилна, а лихвените нива са най-ниските в рамките на Европейския съюз, отбеляза той. Поради тази причина не се очакват сътресения на пазара на недвижими имоти през новата година. "Напротив, очакваме пазарът да бъде стабилен и сигурен пристан за инвестиции. Очаквам запазване на лихвените проценти при ипотечните кредити и те да останат на много атрактивни нива – под 3%. Има всички основания и показатели тази тенденция да се запази и през 2024 г., което ще направи пазара на имоти атрактивен като място за инвестиране“, обясни Горанов.  

2022 г. той определи като "година на купувача“, а 2023 г. – като "година на продавача“.  

Все още продължава интересът към покупки на зелено. Хората вече по-внимателно подбират обектите и компаниите, от които купуват, и са спокойни. Банките също активно помагат за това, тъй като предлагат финансиране още на първоначален етап от строителството – още на Акт 14.  

Очакванията на експерта по недвижими имоти са след приемането на еврото в страната да се повиши и интересът към инвестиции в недвижими имоти. "Ако погледнете статистика за всички държави, които са приели еврото, ще видите как автоматично с приемането на валутата в течение на година-две и пазарът на имоти е във възходящ тренд. Не мисля, че в България ще бъде по-различно“, обясни Горанов.  

Пазарът на имоти в столицата е доста по-динамичен в сравнение с пазара в останалата част от страната. В Пловдив също се наблюдава висок процент на сделки през изминалата година, отбеляза той. 

В зависимост от различните райони, в столицата се наблюдава поскъпване на имотите между 15 и 20% спрямо 2022 г. "Като цяло предпочитани остават южните райони заради доброто развитие на инфраструктурата. Най-гореща точка за продажби в момента се оказва районът около бул. "Черни връх“ и "Филип Кутев“. Това е притегателна точка както за покупка на жилища, така и бизнес имоти. Виждаме, че райони с добра инфраструктура стават предпочитани за инвестиция и това фактически потвърждава нашите изводи, които сме правили, че когато дадена локация се обезпечава добре, тя става атрактивна за инвестиции“, обясни Иван Горанов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: