Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Брюксел ни дава 17 млн. за бедните
Автор: Екип Ruse24.bg 10:27 / 18.09.2010Коментари (0)348
17 милиона лева за най-бедните хора в България ще отпусне Европа. С помощите ще бъдат закупени хранителни продукти за най-нуждаещите се. Общо парите за бедни европейци, които съюзът ще даде, са 478 милиона евро. Програмата действа и през тази година, като социалните пакети се раздаваха на три пъти от доброволци на Българския Червен кръст. В тях имаше брашно, ориз, захар, макарони, спагети и обикновени бисквити. Вероятно и новата пратка помощи ще са със същото съдържание. На пакетите с храна имат право хората, които отговарят на критериите за получаване на енергийни помощи, които в момента са около 258 хиляди души. За да попаднат в тази категория, хората трябва да имат доход по-малък или около 100 лв.

Въпреки финансирането, помощта от Брюксел ще достигне едва до един на всеки четирима бедни у нас. Според данни на Икономическия и социален съвет, над един милион нашенци живеят в мизерия. Скорошно изследване на УНИЦЕФ пък показа, че всеки десети човек у нас няма средства именно за храна, заради което прибягва до пазаруване на вересия. Заради тревожната статистика от социалното министерство пишат национална стратегия за справяне с бедността. Началото ще бъде положено с 28 стратегии на областно ниво.

Макар като относителен дял бедните у нас да не са повече, отколкото в останалите страни членки на Европейския съюз, прагът на бедност в България е многократно по-нисък. В момента той е закован на 111 лв., което го прави 13 пъти по-нисък от този в Германия или Франция. Под този праг на практика попадат и всички българи, които получават минимална работна заплата. Изчисленията сочат, че след облагането с данък и отчисляването на осигуровки най-ниско платените падат под прага за бедност.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: