Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българче на 2 годинки е било потопено във вряла вода, 2 месеца детето е прекарало в болница с 60% изгаряния!
Автор: Екип Ruse24.bg 10:52 / 20.11.2022Коментари (0)479
© БНТ
Всяко седмо дете в България съобщава, че е било жертва на онлайн тормоз или преследване, особено в социалните мрежи. Данните са на УНИЦЕФ и от тях стана ясно още, че всяко второ българче е преживяло някаква форма на насилие.

В навечерието на Световния ден за борба с насилието над деца експертите отчитат година с много показателни случаи. Сред историите за насилие, в семейството и извън него, които научихме тази година, са побоят между ученички през януари, самотната майка, която прободе с нож 8-годишната си дъщеря навръх Деня на детето и момиченцето, което издъхна след побой от своята осиновителка преди малко повече от месец. Но неразказаните истории са много и само по чудо не са завършили фатално.

2-годишният Емо прекарал два месеца в “Пирогов" с 60% изгаряния по тялото си. “Детето е било потопено във вряла вода. Не мога да кажа как и при какви условия, но се е случило в семейството", каза пред БНТ Марияна Соколова - ръководител на ЦНСТ “Детство" - Фондация “Нашите деца".

За Емо се грижат в център за настаняване от семеен тип от февруари насам. Вече е здрав, говори, смее се и е горд, че ходи и на детска градина “Емо е изключителен в момента, ние му казваме "професорът в къщата", защото той е много любознателен. Обожава да наставлява, да води другите деца, да им показва какъв е правилният начин", разказаСоколова.  

В центъра, където е настанен Емо, 100% от децата са преживяли насилие - от физическо до крайно неглижиране. “Говорим за дете на около 2 години, което не може да пълзи, не може да говори, не може дори да си стои на краката. Въобще, престоявал е 2 години на един диван с шише кисело мляко в ръка. Идват деца на 5, на 6 години, които нямат никаква представа какво е пролет, лято, есен зима", споделя още Марияна Соколова.

Най-уязвими са децата с увреждания или тези от семейства с много ниски доходи.

“Емоционалното насилие е най-разпространената форма на насилие, следвано от физическото насилие - около 35% от българските деца са преживели някаква форма на физическо насилие и още по-тревожното е, че 15% от тези деца са били жертва на сексуално насилие", отчита Любомир Крилчев - консултант в УНИЦЕФ.

УНИФЕЦ създаде детски центрове, включително и за деца, преживяли насилие, в София, Монтана и Шумен, където се предоставя социална, правна и психологическа подкрепа. Амбицията е такива центрове да има във всяка област.

“Една от темите, за които набираме средства, е именно темата с насилието. Всяка една подкрепа към нас би ни помогнала ние да успеем във всички тези услуги, които развиваме, да ги мултиплицираме и развиваме в национален мащаб", казва Крилчев.

Всяко дете има право на грижа, образование и закрила от насилие и дискриминация. Това е глобалното послание на УНИЦЕФ около Световния ден на детето, който отбелязваме утре, само ден след Деня за борба с насилието над деца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: