Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българчетата били безпомощни пред житейските проблеми
Автор: Екип Ruse24.bg 10:14 / 02.04.2014Коментари (3)2410
© Impact Press Group
Децата ни са най-неориентираните в света. Те не могат да решават елементарни практически задачи, свързани с преодоляване на проблеми от всекидневието. Това показват резултатите от авторитетния международен тест PISА и съвсем не са първоаприлска шега, а тревожна констатация, заяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова вчера. С него се оценява възможността за справяне с житейски ситуации. Изследването не е свързано с нито един учебен предмет, а със способността на младежите да решават проблеми от личен и обществен характер, свързани с една или друга житейска ситуация.

От него става ясно, че по липсата на логика, съобразителност и умения българчетата са на опашката, по-зле са само колумбийчетата.

Българските ученици не притежават в достатъчна степен познавателни умения, за да разберат и решат житейски проблеми, при които начинът за намиране на решение не е достатъчно ясен, е заключението на експерти от Министерството на образованието и науката (МОН). Това поставя нашенчетата в дъното на класацията - на 43-то място от 44 държави участнички.

Тестът е проведен сред 2122 българчета, навършили 15 години, от 186 училища в страната. Общият им резултат е 402 точки, което е със 100 точки под средното равнище и за Европа, и за света. Под нас е само Колумбия, от която ни делят едва 3 точки. Най-оправни в живота се оказват тийнейджърите в Сингапур. Техният резултат е 562 точки. Те са следвани от връстниците си в Корея, Япония, Канада, Австралия и Финландия.

В проучването, което се е осъществявало под формата на компютърен тест, са включени задачи като например как да си купят най-евтин билет за метрото как да изберат най-краткия маршрут при пътуване от селище А до селище В или как да работят с прахосмукачка робот, без да изпотрошат мебелите наоколо. Оказва се, че българският деветокласник е напълно безпомощен, когато трябва да реши как да предупреди приятелите си, че закъснява за среща, а батерията на джиесема му е паднала.

Според министър Клисарова резултатите сочат ясно, че учениците ни не са подготвени да приложат в живота получените в училище знания.

Тенденцията при българските ученици е обезпокояваща, тъй като на 15 г. те са завършили основно образование и трябва да имат определени знания и компетентността да ги използват, посочи министърът на образованието Анелия Клисарова.

Предстои обаче тепърва да се измисли какво трябва да се промени в образованието, за да може този проблем да намери своето решение.

България е сред страните, в които семейната и социално-икономическата среда на учениците има най-сериозно влияние върху резултатите, сочат още данните на PISA. Само в Унгария и Словакия средата има по-голямо влияние върху резултатите, обясниха от МОН.
Момичетата по-оправни от момчетата

4,3 млн. лева за екскурзии и справяне в реални житейски ситуации ще даде МОН през следващата година, каза министър Анелия Клисарова. Независимо от ниските резултати на теста PISA се оказва, че момичетата са по-находчиви и по-оправни от момчетата, посочи шефката на Центъра за контрол и оценка на качеството Неда Кристанова.

Анализът показва, че само една трета от младежите могат да се справят в реална житейска ситуация. 23 на сто могат да се оправят някак си. Едва 0,2 на сто са тези, които могат да решат лични или общественозначими проблеми. Същевременно учениците от профилираните гимназии са получили по 100 точки повече от учениците в средните общообразователни и професионалните училища. По 100 точки повече имат и тези с компютър вкъщи.

4,3 млн. лева за извънкласна дейност, като екскурзии и попадане в реални ситуации - например пътуване с метрото, покупка на билети и прочие, ще даде МОН на училищата през следващата година. Това съобщи министър Анелия Клисарова. Тя разказа, че гимназисти от Девня й споделили, че едва тази година са пътували за пръв път с влак благодарение на спонсор на ученическа екскурзия. Клисарова смята, че децата трябва да се научат да учат не само чрез компютрите си, но и чрез телефон и таблет. Тя не скри, че едва 25% от училищата имат компютърни кабинети с интернет, но повечето от тях били под ключ и показвани само на високи гости.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Balin
премахни филтъра

на 02.04.2014 г.
0
 
 
Дрън-дрън. И децата калпави изкараха. А къде има в България автомат за билети? Колко линии има метрото в София и колко българчета от страната го ползват? И аз гледам 'умно' като се спра пред машина някъде по света и като понатисна тук-там си свършвам работа. А който не е работил или наблюдавал покрай децата си южнокорейчета, япончета, китайчета, той не знае за какви мухльовци, зубъри и бльонове става въпрос. И това за деца на силна средна класа- дипломатически корпуси, големи корпорации и т.н. Все се смеем у нас как са просперирали нациите им. Българчетата просто са се лигавили като са попълвали, щото не е с оценка за срока. Маймунки недни!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: