Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българчетата на челни места в ЕС по употреба на упойващи вещества
Автор: Георги Иванов 15:21 / 29.04.2024Коментари (0)1034
©
Доклад на ООН подчертава, че българските деца са сред първите в Европейския съюз по пиене, употреба на цигари и канабис. “На първо са англичанчетата, а България е малко след тях. Между алкохола и затлъстяването има пряка връзка". Това каза психотерапевтът Детелина Стаменова в “Денят на Фокус" по радио “Фокус".

“Прочетох целия доклад. Когато са в процес на израстване, юношите имат нужда да разберат какви рискове се крият зад употребата на такива вещества. В случай, че такова обяснение няма, те превръщат вредното поведение в навик", смята експертът.

“Най-добрият вариант за младите е да не пушат и да не пият. Ако те не започнат с тези неща рано, има по-голям шанс да се справят с късно възникнала подобна зависимост, смята експертът. “Младите не се замислят, че ако практикуват тези вредни навици, на 40 или 50-годишна възраст ще страдат от много повече хронични заболявания, отколкото връстниците им, които са се опазили от тях", подчерта Стаменова.

Информационните кампании често се провеждат от НПО, които имат ограничено влияние заради средствата, смята тя. “Кампании на национално ниво биха били по-успешни, но тук има и връзка с националната ни култура. Имаме разбирането, че трябва да дадеш на детето от малко да пие, за да знае какво е. Ако детето бива спирано в семейна среда да не злоупотребява, това би имало благотворен ефект", смята психотерапевтът.

Децата от заможни семейства пият в пъти повече, отколкото тези от незаможните домакинства. “Ако погледнем какво правим възрастните и се успокоим в собственото си поведение, започнем да се храним, да пием по по-адекватен начин, на по-младите ще им бъде по-лесно да следват нашия пример", обясни Детелина Стаменова.

“Учениците са поставени пред огромен стрес от общо 4 матури от 10 до 18-годишна възраст, напълно ненужно. Поне две от тях не са необходими. Ако свалим стреса им, тези поведения ще бъдат на по-ниски нива до 10-тина години. Тийнейджърството е време на неврологичен, социален растеж, в който имаш толкова много задачи има толкова много изисквания към теб, че разтоварваш някъде", каза още събеседникът.

Младите има откъде да вземат упойващите вещества в големи количества, което също е проблем. “Децата с повече пари купуват различни видове алкохоли, правят си коктейли с тях. Всичко започва от ранно детство - трябва да се говори с децата на тези теми. Много родители са резистентни, но това е ключови теми. Момичетата по-често посягат към различни видове вещества, отколкото когато и да било в историята на човечеството. Изследване показва, че има рязко покачване в одобрението и употребата на алкохола след 19-годишна възраст. Не можем да откажем човечеството от вредните му навици, но ако ги намалим, би било много по-добре за общественото здраве", отчете Детелина Стаменова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: