Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българи в чужбина: Искаме равни избирателни права
Автор: Екип Ruse24.bg 12:16 / 12.10.2020Коментари (1)669
©
И на предстоящите парламентарни избори българите в чужбина настояват да имат възможността да посочат свои представители. В петиция те искат повече секции зад граница и гласуване по пощата. Ще успеят ли да извоюват нови поправки в Изборния кодекс?

"Темата за равните избирателни права съпътства промените в Изборния кодекс, които в последните години вървят към ограничаване на правата на избирателите. През 2016 г. след драматични промени в пленарната зала беше ограничено драстично правото на българските граждани да упражняват избирателните си права", коментира живеещият във Франция Стефан Манов, който е член на Обществения съвет към ЦИК.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че са успели частично да върнат избирателните секции, но големият проблем стои. По думите му българските граждани извън страната  на парламентарни избори не гласуват като българските граждани в страната.

"Тук ние гласуваме само за партия, нашите гласове не служат за определяне на персоналния състав на избраните парламентарно представени партии. Това е неравно избирателно право", настоя Манов.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че се борят за създаване на специфичен избирателен район за идващите от чужбина гласове. И подчерта, че не става дума за нещо специално или екзотично.

"С днешния парламент диалог няма, той е с изчерпан капацитет на общуване с гражданското общество. Ще прокараме тези промени чрез следващите избори, като подкрепим политически сили, които твърдо се ангажират с реализиране не само на избирателен район в чужбина, но и с реализиране на дистанционно електронно гласуване.

Стефан Манов отбеляза, че в чужбина гласуват повече хора, отколкото в 22 от всички 31 избирателни района в страната.

"Важно е ангажиментите и политическите отговорности да бъдат носени. Гражданското общество трябва да бъде камъчето в обувката. Затова тези протести и акции имат смисъл", каза той за финал на разговора.

Хаос или по-висока представителност ще настъпи след промяната на вота у нас и създаването на район "Чужбина"? 

"На този етап това е невъзможно. Не е ясен механизмът, по който това ще се осъществи. Не съм сигурен, че има политически консенсус по тази тема. Има механизъм, по който спрямо избирателите в един район се определя мандатите, които този район носи или дава на парламента. В момента няма как да намерим числото, което отговаря на тези мандати в чужбина", каза експертът по изборни системи Даниел Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че най-вероятно има 2 млн. души в чужбина, но тези, които гласуват, реално са 100-110 хиляди.

"Всеки един депутат в България представлява всички българи, а не само тези, които са гласували за него. Има капани, които възпират по-голяма част от политическите сили да тръгнат към такова решение. Ако погледнете структурата на гласовете, ще видите, че ДПС печели между 40 и 60% от гласовете зад граница", добави Стефанов.

Експертът е на мнение, че хората справедливо искат по-голяма представителност, но няма как да получават това, което искат чрез един район в чужбина.

"Хората в чужбина искат да гласуват по възможно най-лесния начин. За тях активната регистрацията, дали за изборния ден или за други етапи от изборния процес, не е приемлив. Това усложнява ситуацията. Район "Чужбина" е нещо, което много трудно може да се постигне и има спорни политически ефекти", категоричен бе Даниел Стефанов.

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А къде си плащате данъците и осигуровките?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: