Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българин от Германия: Тук е истински късмет да наемеш апартамент, за един имот се борят 500 човека
Автор: Екип Ruse24.bg 17:10 / 30.04.2023Коментари (5)581
©
Политологът Ивайло Динев, който живее в Берлин, направи съпоставка между собствеността в Германия и България.

В текст от страницата си във фейсбук той описва трудността да си наемеш жилище в в Германия.

В България близо 85% от хората живеят в собствен апартамент/къща, подобна е ситуацията и в други страни от Източна Европа. В Германия обаче това са едва 49.1%.

Каква е ситуацията в Берлин.

1. 85% живеят под наем! Млади, трудови мигранти, "expats", кой ли не. Приготвяш се за 3 месеца търсене. Това ти става нещо като втора работа - сутрин с кафето отваряш апликацията, на обедната почивка, а вечерта направо отива само за ровене в търсачката. За да достигнеш до оглед, трябва да пуснеш заявка на 100-150-200 оферти, а оттях ако успеят 2-3 да ти отговорят, ще е чудесно.

2. На огледите се приготвяш като за интервю, с най-хубавите дрехи, изгладен, изкъпан и пр. Гледат те как изглеждаш, какъв етнос, религия, сексуална ориентация, хранителни навици и пр. характеристики имаш, дали си от Европейския съюз. Срещал съм обяви от любители на йогата, които казват, че бъдещият наемател трябва да следва тяхната философия, или вегани, или хора с други специфики, които си търсят наематели с техния светоглед.

3. Ставаш ли за наемател се преценява и от това да демонстрираш финансовата си стабилност като изпратиш фишове от заплатата си за последните три месеца. Как това се доказва от трудови мигранти от страни с по-ниски доходи, е интересен въпрос. Иска се и лична карта - не за да подпишеш договор, а като кандидатстваш. Мислиш за всякакви стратегии как да впечатлиш наемодателя. Отиваш и те посреща опашка от 30-40 човека като теб, а след теб още по толкова.

3. Ако много искаш да живееш в готин хипстърски квартал, за една обява на ден кандидатстват около 500-600 човека. Ако си готов да отидеш в по-далечен квартал, за който се говори, че били много консервативни жителите - демек Източен Берлин или направо извън града, 100-200 човека.

4. Истински късмет е да подпишеш договор за повече от 1 година, а масово се дават квартири за по няколко месеца. Има следният феномен - наематели дават под наем на други наематели, докато първите са на почивка или по работа в трета държава. Съществуват множество мейлинг листи за подобен тип обяви. Някой отива на почивка в Испания и си отдава квартирата за 5 дена.

5. Огромната част от собствеността се държи от няколко корпорации. Една от тях има 130 000 жилища само в Берлин. Неслучайно преди години е имало референдум за експроприация на апартаментите, държани от тях и въпреки популярния вот, последствията са никакви.

6. Наемите се вдигат не всяка година, а през няколко месеца. Подписал си едно, ама след 2 месеца може да стане друго, заради инфлацията например.

7. Заради всичко това са създадени асоциации на наемателите. Плаща членски внос и ако имаш проблеми с наемодателя, те поемат съдебните разноски или се опитват да решат казуса. Това вече е нещо наистина хубаво и може да бъде пренесено и в България.

Динев е доктор по политически науки от Университета "Сант'Анна" в Пиза и изследовател в Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ. Бил е гост учен в Центъра по изследвания на Югоизточна Европа в Грац и е водил лекции във Флорентинския университет.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хайде хайде - бай Ганьо все иска лукс за малко пари. Не е точно така - доматите не ги ядем с колчетата.
0
 
 
България е раят .Всеки с по два ,три апартамента ,вила на село ,вила на морето .После плачете ,че соца ви ги дал.
0
 
 
Айде малко преиграно, те е лесно, но в крайна сметка и около Берлин можеш да си намериш жилище. На втория месец никой няма да ти вдигне наема, има закон.
0
 
 
49.1% имат имот....85% живеят под наем.....ХАХАХАХА.....ХАХАХАХА.....беееррллииииннн
нн.....ХАХАХАХА....сигурно 90% клошари, 75% ......не знам какви.....и 1% е малоумника писател
+1
 
 
Съвсем логично! Никой не иска да има проблеми! Още повече с табиетите на различните нации и раси! Особено след като става дума за наемане! Аз също ще имам ако трябва да отдавам под наем! Не разберам как един политолог може да повдига въобще такъв въпрос!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: