Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българинът промени манталитета, намали употребата на найлонови торбички
Автор: Екип Ruse24.bg 17:37 / 03.07.2017Коментари (2)1340
©
България е една от първите страни в Европейския съюз във въвеждането на ограничения в употребата на найлонови торбички, като тези до 25 микрона са с наложена продуктова такса още през 2012 г. Това съобщи Славея Стоянова, директор на Дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в МОСВ на среща с представители на неправителствените организации "Грийнпийс" и "За Земята", които внесоха писмо до министър Нено Димов по повод международния ден за свят без пластмасови торбички. Представителите на сдруженията бяха приети от зам.-министър Николай Кънчев и експерти от МОСВ.

Като част от мерките за намаляване на потреблението на пластмасови торбички, през 2016 г. страната е въвела допълнително изискване всички пластмасови торбички за пазаруване с дебелина до 50 микрона да се продават. По този начин България е приложила по-строги правила от изискването в европейска директива, която дават възможност всяка страна избира начин как да въведе ограничение на потреблението на торбички до 50 микрона, обясни още Стоянова.

Според проучвания на МОСВ в резултат на предприетите мерки, употребата на найлонови торбички е намаляла с около 50%, посочи Стоянова. Тя подчерта, че на ниво ЕС все още няма модел за оценка на резултатите от въведените изисквания по директивата, но според социологическите проучвания на МОСВ у нас над 40% от потребителите вече избягват да ползват този вид опаковки, като носят при пазаруване торби за многократна употреба. Това означава, че има промяна в манталитета на българина и вече се създава култура на намаляване употребата на найлоновите торбички.

Зам.-министърът на околната среда Николай Кънчев заяви, че регионалните инспекции по околна среда следят за изпълнението на изискванията в наредбата, която прилага правилата от европейската директива. Той покани екоактивистите активно да участват в акции за почистване на пластмасовите отпадъци, както и в информационни кампании за намаляване на замърсяването на плажовете, което в голяма степен се дължи именно на пластмасовите отпадъци. Двете страни обсъдиха възможностите за популяризиране на екологичните мерки в тази посока сред потребителите. Една от възможностите за това е част от продуктовата такса, събирана в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за информиране на потребителите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Така си мислите.Тези погрешни изводи ги оповестяват защото искат да оправдаят глупавите си и неправилни действия и ограничения.
Aнонимен
на 03.07.2017 г.
+1
 
 
Сега ако почнат да таксуват и пластмасовите бутилки и всичко ще си дойде на мястото!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: