Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българите купуват най-много имоти в Гърция след руснаци и китайци
Автор: Екип Ruse24.bg 10:15 / 13.07.2015Коментари (0)627
© 24 часа
Българите са сред най-активните купувачи на имоти в Гърция в момента, сочи проучване на немския вестник "Билд", цитирано от в. "24 часа". Според данни на изданието страната ни се нарежда на трето място заедно със Сърбия по брой сключени сделки. Втората позиция заемат китайците, а на първо място са руснаците.

Вадим Долминдис, управител на фирмата за недвижими имоти Greece Invest, коментира, че българските му клиенти предпочитали вили в предградията на Атина, на полуостров Халкидики и на остров Крит.

Причината за активизирането на имотния пазар в южната ни съседка бил резкият спад на цените на къщите в Гърция заради икономическата криза.

Луксозните вили са се обезценили с 50%, а тези от среден клас - с 30 на сто. На места имало и по-голям спад като вила, която е струвала над 1 млн. евро, сега можела да се намери и за 200 000 евро. Според български брокерски агенции това е и цената, която нашенци най-често са готови да дадат. През тази година обаче имало запитвания и за вили с цена над 1 млн. евро,какъвто интерес преди не е имало.

Вниманието на българските купувачи било насочено към ваканционни имоти, бюджетите им били по-големи в сравнение с миналата година. Най-голямо търсене имало за къщи в района на Кавала и Халкидики заради близостта с България. Засега нямало запитвания за имоти в Санторини или Родос.

Клиентите с най-малки бюджети освен край Кавали търсели имоти и на остров Тасос, Ксанти и Александруполис. Тези с повече пари се насочвали към Халкидики.

Най-често за продажба се предлагат двуетажни къщи, тъй като в Гърция високото строителство по курортите и островите не е разрешено.

Характерно е, че в цената не се включват общите части, така че цените са за реалната площ. Те имат доста широк диапазон.

Апартамент може да се купи и за 30 000-40 000 евро. Жилище с една спалня в добър район може да се вземе за 50 000-60 000. За двуетажни къщи вече имало оферти за 120 000 евро, а ако имотът е със собствен двор, цената се качвала до 150 000 евро.

Почти всички сделки били сключвани за имоти в Северна Гърция, като най-често цената била между 50 000 и 100 000 евро. Брокерите твърдят, че покупките били основно за използване на имотите за почивка, а не с инвестиционна цел.

При покупката на имот в Гърция има и допълнителни разходи освен договорената цена. Трябва да се приготвят 0,5% от цената за хонорара на адвокат при оформянето и изповядването на сделката.

Има и 2% нотариална такса, която включва и вписването в имотния регистър. Брокерите обикновено вземат 2% комисионна. Плаща се и 3% данък за прехвърлянето на имота и още 3% общински данък. Годишният данък се изчислява като твърда сума на квадратен метър плюс коефициенти за възрастта на сградата, за изглед, за етаж и т.н.

Интересът и на други чужденци към покупката на имот в Гърция също се е увеличил. Според гръцки и руски агенции от началото на годината броят на руснаците, които искат да купят жилище у съседите, се е увеличил двойно. Влияние оказали обезценяването на рублата и желанието да потърсят добра инвестиция за парите си. През миналата година запитванията за луксозни имоти бяха по 5 на месец, през тази се увеличи на 8, твърди Вадим Долминдис.

Руснаците предпочитали вили с изглед към морето и застроена площ поне 500 кв. м.

Най-скъпият имот на пазара, който попада в тази категория, в момента се предлагал за 2 млн. евро, което е наполовина по-евтино в сревнение с 2008 г. Според "Билд" голям брой сделки имало за вили на о. Крит с площ около 670 кв. м, с поне четири спални, пет бани и камина. Агенции предлагали и пакетни сделки. Две вили на остров Корфу от по 500 кв. м площ с частен плаж, морски изглед, големи тераси, градина и собствено яхтено пристанище можели да се купят общо за 4,5 милиона евро, което било с 1,5 млн. под пазарната цена, ако се вземат поотделно.

Интересът и към имоти на островите Миконос и Санторини от страна на купувачи от Европа и Азия, дори и от Близкия изток също се е засилил. Там цените за тристайна вила с басейн и морски изглед били поне 500 000 евро.

Въпреки кризата в Гърция не се очаквал значим спад в цените на имотите, нито щяло да има по-голямо предлагане, твърдят брокери. Можело да се очаква продавачите да станат по-гъвкави при преговорите и да се договарят по-големи отстъпки.

Цените през последното тримесечие на миналата година на апартаментите в Атина са паднали с 6,65% на годишна база, сочат данни на Централната банка на Гърция. В Солун са поевтинели с близо 6,9%, а в останалите градове на страната средният спад на цените на жилищата е 5,86%.

Гърция се опитва да съживи пазара на имоти и правителството прие схема, при която се издава разрешително за пребиваване на инвеститори в имоти за суми над 250 000 евро, които идват от държави извън ЕС. Схемата се предвижда да действа в продължение на пет години, като може да бъде удължена.

За края на тази година бе отложено и въвеждането на данъка върху печалбата от продажбата на имоти в страната.

Пазарът в Гърция отбеляза истински бум след олимпиадата през 2004 г. Тогава годишно цените на имотите се покачваха с 30-40%. С началото на кризата през 2008 г. обаче започна срив. Така през 2012 и 2013 г. цените падаха с близо 15% годишно.

Кредитирането също се свива. През миналата година са отпуснати ипотечни заеми за 1,4 млрд. евро. За сравнение през 2006 г. размерът им е бил над 15 млрд. евро. Към края на 2014 г. неизплатените жилищни кредити в страната достигат почти 40 на сто от БВП.

Евростат: Цените падат най-много в Латвия и Италия

Най-голямо е поевтиняването на имотите в Латвия и Италия, показват последните данни за цените на жилищата на европейската статистическа служба Евростат. В прибалтийската държава имотите са по-евтини с 5,8%, а в Италия - с 3,3 на сто. Сравнението на цените е за първото тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на миналата година.

Единствената страна в ЕС, за която Евростат няма налични данни, е Гърция. Вероятно това е заради разнопосочната информация, която идва от съседите - от голям срив на цените до дори леко поскъпване. Евростат не публикува данни и за Полша, но там причината е, че информацията е конфиденциална.

Иначе за България е отчетено поскъпване на имотите с 2,2% на годишна база и с 0,5 на сто през първото тримесечие на 2015 г. спрямо предходното. Почти същите са данните и за средното движение на цените на жилищата в целия Европейски съюз.

С най-голямо поскъпване на имотите могат да се похвалят в Ирландия - 16,8 процента за година. В Швеция увеличението е с 11,6%, а в Унгария - с 9,7 на сто.

В последните месеци нагоре са тръгнали цените и при северните ни съседи от Румъния. Там за първото тримесечие спрямо четвъртото на миналата година поскъпването е с 4,1 процента, или най-голямото в целия ЕС. Тенденция за поевтиняване пък има в Белгия, Кипър и Хърватия. Там цените на тримесечна база са паднали между 2,8 и 3,5 на сто.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Формула 1, сезон 2024
Бюджет 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: