Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българите си набавят липсващите у нас лекарства от Сърбия и Турция и то на по-достъпни цени
Автор: Екип Ruse24.bg 09:50 / 18.12.2022Коментари (1)425
© bTV
Множество сигнали за липсващи лекарства. Сред тях са медикаменти за астматици, диабетици, инвитро процедури, както и за разреждане на кръвта. 

Алтернативите пред тези хора са или взаимно да си заменят наличните лекарства, ако някой си е закупил по-големи количества, или да ги търсят извън граница - Гърция, Турция, Сърбия. 

В Турция и в Сърбия тези лекарства са намерени за по-малко от 30 минути. 

6-годишният Никола страда от бронхиална астма. Симптомите му се засилват през зимните месеци, когато детето се нуждае от постоянно лечение и инхалации два пъти дневно. Майка му е притеснена, защото необходимите медикаменти отново липсват в търговската мрежа.

“Никъде няма, всички вдигат рамене или казват имаме 1-2 блистера, на крайно нуждаещи се дават. Мисията е "вземи обиколи София, евентуално къде ще намериш"", каза майка му Илияна Пашова пред bTV. 

Лекарствата на Никола се покриват от Здравната каса и са безплатни, когато са налични.

“В България тези лекарства за съжаление нямат заместител и затова се налага да се купуват от Турция. В Турция същата опаковка с друго търговско наименование струва 15 лева, на половин цена", добави Пашова. 

Ако детето не прилага редовно лечението, се стига до усложнения на здравословното му състояние.

“Прави белодробни спазми, т.е. той не може да диша и се налага да постъпи в болница, да му се постави “Урбазон". В началото на годината всеки месец беше с такива бронхиални спазми", разказа тя. 

Жената не спира да пише писма до институциите, но без отговор от тях. А спасение намира в социалните мрежи или в аптеките в съседните ни държави.

“В няколко групи, в които членувам за деца с астма, постоянно има апел "моля ви, трябва ми един блистер, детето ми е с пристъп", общо взето всеки се спасява както може", допълни Пашова.

Често българите в нужда намират решение и в съседна Сърбия. Отиваме на проверка в Димитровград, който е само на няколко километра след граничния контролно-пропускателен пункт. Влизаме в първата аптека.

Проверка на bTV показва, че лекарствата за респираторни проблеми и за диабет, са налични. 

Откриваме Георги Георгиев в центъра на града. Той споделя, че често вижда българи, търсещи лекарства зад граница.

Според него причината е, че лекарствата са по-евтини, а аптеките са по-заредени. 

Оказва се, че за под 30 мин. в трите аптеки в Сърбия, всички липсващи лекарства в България, са налични. 

В Турция цената на лекарствата е държавна политика. Колко ще струват те определя държавата. И решението обикновено се взема един път годишно.

Но тази година заради галопиращата инфлация цените на лекарствата се вдигат три пъти. Последно на 15 декември, с 37%.

“Държавата наблюдава цените на лекарствата в пет държави – Франция, Испания Португалия, Италия и Великобритания. От най-ниските цени там, се формира и цената тук, която трябва да е 40% по-ниска. Тоест, ако приемем, че в Европа най-евтината цена на едно лекарство е 100 евро, в Турция то ще струва 60 евро", каза собственикът на аптека Шукрю Джирав Оглу.

В аптеката на Шукрю Оглу клиенти от България не липсват. Срещаме две жени от Димитровград. Носят рецепти не само за себе си, но и за близки. 

Българките откриват всички лекарства, които търсят. 

“Лекарство за инхалации за детето, което в България по аптеките е изчерпано. Тук напълно свободно човек може да си го закупи – тип “Пулмикорт", сироп детски “Вентолин", който също много трудно се намира и за себе си – лекарство за разширени вени", разказа Елена Влахова. 

Освен че ги има, в Турция лекарствата са и по- евтини.

“60 таблетки от аналог на нашия “Детралекс", тук е 15 лева, в България 90 таблетки са 45-50 лева. Антибиотик, който е широкоспектърен 16 таблетки 500 милирама струва 3,50 лева, добави тя. 

“Фрапиращото е, че за чернодробни заболявания едно лекарство, което при нас е към 600 лева, тук е 56 лева. “Ердомед" тук е 7 лева, а при нас е двойно по-скъпо. Волтаренът е 5 лева, а при нас е над 15 лева. Затова аз съм купила една торба за приятели, за близки. Дотам я докарахме, аз съм пенсионерка и идвам да купувам лекарства от Турция", каза Живка Тенчева.

С едно идване до Одрин, само от лекарства жените пресмятат, че са спестили над 200 лева. А в аптеката на Шукрю Оглу, влизат поредните клиенти от България.

“Не можем да продаваме голямо количество лекарства, защото не разполагаме с такова, но хората търсят предимно за себе си и за близките си, така че, успяваме да им предложим количествата, които им трябват", каза Шукрю Джирав Оглу.

Аптеките в Турция печелят от надценката, която също се определя от държавата и варира от 12 до 20% в зависимост от цената. При ДДС от 18%, за лекарствата то е 8. Здравноосигурените турски граждани заплащат само 10 на 100 от стойността на лекарствата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.12.2022 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: