Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българите трудно щели да спасят летния сезон
Автор: Екип Ruse24.bg 17:28 / 19.05.2020Коментари (16)682
© Ruse24.bg
Вътрешният туризъм и вътрешният пазар са капка в морето на българския туризъм. Няма как българските туристи да спасят сезона, категоричен бе проф. Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна пред БНР.

По думите му за миналото лято пътувалите в чужбина българи са похарчили около 500 милиона евро, а цели 3 милиарда евро са дошли от чужденците, дошли на морски ваканционен туризъм у нас.

"Ето защо дори тези българи, пътували в чужбина, да останат у нас и всичките да дойдат на нашето море, пак няма да се компенсират загубите", уточни проф. Маринов.

Той представи данни, според които 70% от нашия туризъм се осъществява по морето, а 80 на сто от тези 70% е делът на чуждестранните туристи. Ако не се отворят границите и не паднат ограниченията за карантина, не можем да говорим за туристически сезон, макар и в ограничен обем, категоричен е Маринов. 

По думите му браншът е в готовност да посрещне туристите, но всичко зависи на първо място от затихването на пандемията, а след това и от бързото договаряне на представителите на властта, за да се облекчат пътуванията.

За юли и август няма отказани почивки или ако има, те са единични. Голяма част от резервациите за втората половина на юни също са запазени. Тези, които се отказват, не се анулират, а се прехвърлят за юли и август.

Икономистът бе категоричен, че сезонът у нас трябва да започне най-късно на 1 юли. "Ако пропуснем и юли, отиде и август. Това означава за тези два месеца и части от септември България да загуби някъде около 2 милиарда евро. Можете да си представите – това са 4 милиарда лева – толкова, колкото държавата отдели, за да подпомага бизнеса за периода на извънредното положение", коментира проф. Маринов.

Основният за нас съседен пазар е румънският, затова е много важно да се отворят границите с Румъния, посочи още Маринов. Турците предпочитат планинските ни курорти през зимата, гърците пък идват на еднодневни пътувания в южната част на България, допълни той.

Според специалисти България трябва да използва предимството си, че се справя добре с пандемията и не бива да допуска някои държави да ни изпреварят с рекламата в тази насока. Маринов даде пример с Черна гора, която вече се рекламира пред туристите като дестинация, свободна от коронавирус.

Още по темата: общо новини по темата: 305
10.07.2021 »
20.02.2021 »
02.01.2021 »
22.10.2020 »
12.10.2020 »
08.10.2020 »
предишна страница [ 1/51 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре бе, майна...Таковахте мамата на цялото Черноморие, с презастрояване и замърсяване, само си го набихте с нереални цени , кофти качество и смотан, необучен персонал, мизерни условия и т.н. Само защото бяха раздадени едни пари и някои другари трябваше да ги превъртят... Га ядохте кИбапчита напрЕко , не рИвахте... Сега рИвете ?! Как става така, че като ида на почивка в Испания или Гърция , ми идва по-евтино ,за условията и плажовете да не говорим ?! Ами идете там и вижте как става. През 70 -те испанци и гърци правят същата грешка с презастрояването, виждат за к'во става дума. След време срутват всичко, приемат закони за ниско строителство на брега, за плажове и т.н. А тук, при нас даже острови си построиха , да не говорим за инфраструктурата в комплексите...И сега , видите ли, дайте да дадем...
0
 
 
абе тейа ниама ли да работат бг имат да наваксват 1000г работа!
0
 
 
ами като ни излъгаха за безплатни чадъри и шезлонги,така ще е
0
 
 
Призовавам Българите да не хранят мафиотите а да отидат на палатки или да наемат кемпери и да си идат на плаж ако толкова много искат но не забравяйте също че планините ни са уникални и може тази година да ги обиколите лятото
0
 
 
Искам да отида на море в България, ама нямам желание...
Aнонимен
на 19.05.2020 г.
0
 
 
Защо тия призиви ги нямаше миналата година?
0
 
 
като не им харесва, хайде да вземат да си затворят хотелите - кочините, щото то всеки иска баба геманка, айде моля ви се аман от глупости с тези хотелиери и чудесии дето имаха едни пари и си ги изпраха в туризма!!!
0
 
 
Какво значи да спасим сезона. Някой си е решил че трябва да има 1 милион печалба за 3 месеца и ако не стане иска разликата да му я даде държавата. DMS BG OLIGARHIQ
+1
 
 
Отварят Гърция от 1 юни, не виждам как ще стане тава със спасяването.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: