Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България дава пълна подкрепа за интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз
Автор: Екип Ruse24.bg 08:56 / 09.10.2019Коментари (1)676
©
България дава пълна подкрепа за интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз. Това се казва в проект на декларация на Народното събрание, посветена на разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Северна Македония и Албания.

В проектодокумента София призовава Скопие да прилага ефективно, без забавяне и на добра воля, Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който беше подписан от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев на 1 август 2017 г.

България настоява за приемане на историческата истина за общата ни история, която нашите две държави и народи споделят. "Да прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като същите бъдат отразени в учебните програми и материали в най-кратки срокове“, е написано в проектодокумента.

В проектодекларацията на Народното събрание се настоява също така да се прекрати всякаква форма на "говор на омразата“ спрямо България и гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници, паметни плочи и др.

По отношение на Албания София иска да се гарантира "в максимална степен“ правото на българското национално малцинство да изучава книжовен български език като майчин в регионите, в които то живее – Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Елбасан, Кукъс. В проектодекларация се настоява и за преброяване на населението, според европейските стандарти, с цел обективното отразяване на етническата му принадлежност, съобщава БГНЕС.

"На тази основа и при тези условия, Четиридесет и четвъртото Народно събрание на Република България подкрепя започването на предприсъединителните преговори на ЕС с Република Северна Македония и Република Албания. В тази връзка, Народно събрание подкрепя, приетата от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г., Рамкова позиция“, се подчертава в проектодокумента.

България първа призна независимостта на Македония през януари 1992 г. София изигра спасяваща роля по време на гръцкото икономическо ембарго, продължило от 1992 до 1995 г. Рязко се разграничи от авторитарното управление на Никола Груевски (2006-2016 г.) България първа се обяви за евроатлантическата интеграция на страната след завръщането на демокрацията в югозападната ни съседка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И какво ще стане като Македония е член на ЕС.Нищо освен още една бедна страна на яслата.Дано тогава не сме пак най бедните.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: