Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България е на 69-о място в света по корупция
Автор: Екип Ruse24.bg 13:52 / 14.10.2015Коментари (0)351
© Ruse24.bg
България е поставена на 69-то място по корупция сред 175 страни по света в поредния Индекс за възприемане на корупция на "Трансперънси интернешънъл", информира в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Дали става дума за манипулирани избори, подкупи или подправени лекарства в болниците, една карта на света позволява да се види как широкоразпространените сенчести сделки работят по света. По-голяма част от картата е оцветена в будещия загриженост червеникав отенък, който маркира висока степен на корупция. Най-зле в класацията на "Тренсперънси интернешънъл" са Сомалия и Северна Корея, които иман едва по 8 точки от идеалния резултат 100.

Сред отличниците са Нова Зеландия, Финландия и Швеция, макар че нито една страна няма идеален резултат от 100, т.е. без никаква корупция, или "върховна корупция", която би била отбелязана просто с 0.

Изследователите са маркирали Австралия като будеща безпокойство страна. Макар и представена на картата в относително здравословно изглеждащия светложълт цвят, страната продължава да се движи надолу и изпадна от челната десетка на 11 място. Според експертите за това класиране е допринесло и разследването на сериозни корупционни скандали. Други страни, оцветени в обезпокоителното червено на картата, са разширяващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия, Китай, Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция (64).

От съседните ни страни най-ниско се намира Сърбия - на 78 място, най-добре е Македония - на 64-та позиция, докато Гърция, Румъния и България са на едно ниво - 69-то място.

Хосе Угаз, председател на Трансперънси интернешънъл, обясни публикуването на доклада: "Бързо развиващите се икономики чиито правителства отказват да бъдат прозрачни и толерират корупцията, създават култура на безнаказаност, в която корупцията процъфтява".

Поставянето на Великобритания на 14-то място е разочароващо според експертите, които казват, че Лондон би трябвало да ес намира в челната десетка.

Дестабилизиращото въздействие на кървавите конфликти и насилието стават ясни от класирането в долната част на таблицата на страни като Судан, Афганистан, Южен Судан и Ирак, които са следвани на дъното от Сомалия и Северна Корея. Въпреки това Афганистан е сред подобрилите позицията си страни - в сравнение с индекса от 2013 г. Кабул е подобрил положението си с пет места нагоре. Йордания, Мали и Свалиленд са се придвижили към по-добрите показатели с по 4 места.

Острови Зелени нос, Египет, Сейнт Винсент и Гренадини също са се придвижили нагоре с по пет места.

"Подкупите и сделките в задната стая не само крадат ресурси от най-уязвимите, но също така подкопават правосъдието и икономическото развитие, разрушават общественото доверие в правителства и ръководители ", предупреждават от Трансперънси интернешънъл.

Тази международна организация стартира кампания, наречена "Разобличи корумпираните", и призова другите страни и институции да следват примера на Дания. Европейският съюз, САЩ и страните от Г20 трябва да създадат публични регистри, чрез документирането в които да бъде направено по-трудно на престъпници да се появяват под други имена.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: