Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България е на пето място в Европа по детско затлъстяване
Автор: Екип Ruse24.bg 11:01 / 10.10.2016Коментари (0)618
©
България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа, предаде bTV.

22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тегло, а около 5 милиона са със затлъстяване в Европа.

В България има 224 898 деца в училищна възраст, които са с наднормено тегло. 58 370 са децата със затлъстяване. Това означава, че 26.20% от българските деца на възраст между 5 и 18 години са с наднормено тегло, сочат данните на Световната асоциация за изследване на затлъстяването.

Според прогнозите през 2025 г. този процент би бил 26.85% или 235 459 деца, информират от Българското сдружение за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

България е сред държавите, чиито деца в училищна възраст прекарват най-много време пред компютри или телевизори.

За седмица едно българско дете прекарва пред екрана повече от цяло денонощие - 25,7 часа. В Белгия например децата в училищна възраст са пред компютри и телевизори не повече от 14,5 часа, а в Холандия по 14,5 часа. Близо 20 часа пред мониторите прекарват децата във Франция.

Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5-годишна възраст - 7.1% през 2014 г. в сравнение с 3.3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпространение на затлъстяването - 2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г.

Според същото проучване се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини, на готварска сол; ранна употреба на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст. Децата не ядат често кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци.

Хората по света, които са затлъстели, са повече от онези, чието телесно тегло е под нормата, а затлъстяването сред децата и тийнейджърите бързо се увеличива най-вече в развиващите се страни, оповести ООН преди втория ежегоден Световен ден за борба със затлъстяването, който ще бъде отбелязан на 11 октомври и чиято тема тази година е "Край затлъстяването при децата", съобщи Ройтерс.

Данните на СЗО сочат, че затлъстяването по света се е увеличило повече от два пъти от 1980 г. През 2014 г. над 1,9 милиарда възрастни са били с наднормено тегло. 13 процента от тях, т.е. над 600 милиона души от глобалното население, били затлъстели.

Всяка година 3,4 милиона души умират вследствие на затлъстяване и наднормено тегло. Затлъстяването се увеличава в градските зони в страните с ниски и средни доходи.

Великобритания е с най-високо ниво на затлъстяване в Западна Европа, като изпреварва Франция, Германия, Испания и Швеция, се казва в доклад от 2013 г.

Затлъстяването във Великобритания се е увеличило повече от три пъти през последните 30 години, а по сегашни преценки повече от половината от населението й може да бъде засегнато от затлъстяване до 2050 г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: