Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България е най-нещастната нация в ЕС
Автор: Екип Ruse24.bg 09:47 / 01.12.2022Коментари (0)321
©
Българите са най-недоволни от живота си сред жителите на страните от ЕС, показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2021 г. Но както в повечето държави членки, така и у нас мъжете са малко по-удовлетворени отколкото жените.

Жените в България на възраст над 16 години оценяват удовлетворението си от живота с 5,6 по скала от 0 до 10, а мъжете с 5,8. Това са най-ниските оценки сред жителите на ЕС. Най-близо до нас са унгарците, но и техните оценки за живота им са доста по-високи от нашите. В Унгария жените оценяват удовлетворението от живота си с 6,5, а мъжете с 6,6.

Макар в живота на мъжете и жените да има големи разлики, оценките им не се различават съществено. Средно за страните от ЕС жените над 16 години оценяват живота си със 7,1 при максимално възможни 10 точки, а мъжете със 7,2. Най-щастливи са в Австрия и Финландия. И в двете държави жените дава оценка 8 за удовлетворението си от живота. Мъжете в Австрия също дават оценка 8, а във Финландия - 7,9.

С изключение на българите и унгарците, които имат най-ниски оценки за живата си, и жителите на Австрия и Финландия, които имат най-високи, оценките на останалите жители на страните от ЕС за много близки - мъжете и жените дават оценки между 6,7 и 7,7.

Прави впечатление, че Румъния, която доскоро беше близо до нашето икономическо развитие, се нарежда много напред в класацията за удовлетворението от живота. Румъния е на трето място, веднага след Австрия и Финландия, като жените дават оценка 7,6 за живота си, а мъжете - 7,7.

По отношение на здравословното състояние има голяма разлика в оценките, които дават по-младите и по-възрастните хора в България. При българите на възраст между 16 и 44 години 93% от жените и 93,9% от мъжете оценяват здравето си като добро или много добро. Това ни нарежда на трето място в ЕС по най-високи оценки за здравното състояние. Пред нас са само Румъния и Гърция. При хората над 65 години ситуацията коренно се променя и само 23,7% от жените и 29,3% от мъжете в страната оценяват здравето си като добро. Така попадаме сред седемте страни от ЕС с най-нисък дял на хората над 65 години с добро здраве.

При хората над 65 години най-голям е делът на хората в добро здравословно състояние в страните от ЕС с висок стандарт на живот - Ирландия, Швеция, Белгия, Люксембург и Нидерландия. Ирландия е на първо място в класацията, като там 65,7% от жените и 66% от мъжете на възраст над 65 години се чувстват добре. Във всички страни от ЕС мъжете дават по-добри оценки за здравето си от жените.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: