Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България и Румъния са категорични: Влизането в Шенген по суша няма алтернатива
Автор: ИА Фокус 19:48 / 05.02.2024Коментари (0)456
© Президент РБ
Отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенгенското пространство няма алтернатива и е общ приоритет за България и Румъния, за постигането на който двете държави трябва да продължат да си сътрудничат. Около тази позиция се обединиха държавният глава Румен Радев и министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску. Двамата проведоха среща на "Дондуков" 2 като част от официалното посещение на дипломата у нас, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев и Луминица Одобеску бяха единодушни, че България и Румъния са покрили всички технически условия за влизане в Шенген, затова са необходими конкретни гаранции и ясен срок за отваряне на сухопътните граници възможно най-скоро. Общите и координирани усилия в тази насока трябва да продължат да се приоритет на двете държави.

Президентът Радев и министър Одобеску обсъдиха сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес. Двамата отбелязаха, че Декларацията за стратегическо партньорство между България и Румъния, подписана през март миналата година от президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, е допринесла за разширяване на двустранното сътрудничество в редица области. Подобряването на инфраструктурната, транспортна и енергийна свързаност между двете страни е с приоритетно значение за справяне с предизвикателствата в региона, заяви президентът Румен Радев по време на срещата. В тази насока ще допринесе реализирането на редица проекти, сред които изграждане на нов мост над река Дунав, за фериботна връзка между Русе и Гюргево, за подобряване условията на корабоплаване в Дунав. "Румъния е един от водещите търговски партньори на България в ЕС, а активната работа по развитие на инфраструктурната ни свързаност е от интерес не само за гражданите на двете ни държави, но и на Европа“, посочи Румен Радев.

По време на срещата беше обсъдена общата отговорност на България и Румъния за сигурността в Черноморския регион и партньорството в рамките на НАТО.

Още по темата: общо новини по темата: 472
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: