Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България и Саудитска Арабия ще подпишат меморандум в сферата на икономиката за насърчаване на повече проекти между двете държави
Автор: ИА Фокус 11:28 / 11.01.2023Коментари (0)456
© МИР
Подготвя се подписване на Меморандум за разбирателство между българското министерство на икономиката и индустрията и саудитското министерство на икономиката и планирането. Това беше обсъдено на среща между българските министри Никола Стоянов и Александър Пулев и министъра на икономиката и планирането на Саудитска Арабия Файсал Ал-Ибрахим. Стратегическият документ ще даде добра основа за задълбочаване на икономическите отношения и партньорство между компании от двете страни, съобщиха от Министерството на икономиката.

"Преди по-малко от три месеца заедно стартирахме разговори в няколко ключови сфери. Днес те вече са в напреднала фаза и обсъждаме конкретните стъпки за тяхната реализация“, подчерта министър Никола Стоянов. Той представи напредъка на преговорите между български и саудитски компании за партньорство в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Саудитският му колега заяви, че тяхната страна също има сериозен интерес в посочените сфери и подчерта ангажираността на министерството по тези въпроси.

"През 2021 г. двустранната търговия бележи двоен ръст спрямо 2020 г. и достига 313.2 млн. долара. Това показва сериозния потенциал, който имаме“, каза още министър Стоянов. Той постави акцент на сектори като земеделие и хранително-вкусова промишленост, минно дело, информационни и комуникационни технологии, машиностроене, химическа индустрия, туризъм, в които българският бизнес може да бъде надежден партньор за реализиране на съвместни инвестиционни проекти.

От месец април стартират директни полети между София и Рияд, като се очаква това да даде нов тласък на отношенията между двете държави. Това подчерта министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на разговорите. По думите му само 3 месеца след посещението на ресорния вицепремиер всички процедури, свързани с разкриването на директната авиолиния вече са приключили, а по-добрата свързаност се очаква да даде и нови възможности за партньорства между компании от двете държави. "Надяваме се и на повече съвместни проекти в сферата на информационните и комуникационни технологии и обмяна на практики между стартиращи компании от двете държави“, каза още министър Пулев.

Министър Файсал Ал-Ибрахим прие покана да посети страната ни в следващите месеци заедно с бизнес делегация за продължаване на разговорите по набелязаните теми.

Над ⅓ от всички инвестиции от Саудитска Арабия у нас са реализирани през 2021 г. Това стана ясно по време на срещата на българските министри Никола Стоянов и Александър Пулев с ръководството на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Това е най-големият държавен инвестиционен фонд, който управлява средства и активи в целия свят.

"Инвестициите между двете държави не отговарят на потенциала, който имаме“, подчерта министър Стоянов и акцентира, че след множеството контакти между двете страни, вече се виждат първи позитивни сигнали. През 2021 г. преките чуждестранни инвестиции от Саудитска Арабия в България са в размер на 14.3 млн. евро. Това представлява над ⅓ от всички инвестиции от арабската страна у нас за последните десетилетия. "Надявам се това да е началото на тенденция, която да отбелязва бързи темпове на ръст и най-важното – да доведе до нови и по-добри резултати за икономиките на двете държави“, посочи министър Стоянов.

Инвестиция в карго летище в Хасково може да има стратегическо значение за целия регион. Инвестиционният проект бе представен от министър Никола Стоянов, а представители на Фонда се очаква да посетят страната ни за да се запознаят с локацията и техническите параметри на проекта.

Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия играе ключова роля за развитието на икономиката в страната и за реализацията на стратегически инвестиции на национално и международно ниво. Фондът е свързан със създаването на 66 компании в 13 стратегически сектора, както и откриването на над 500 000 работни места. В тази връзка министър Стоянов представи и възможностите на български компании в сферата на строителството, минното дело и машиностроенето. Коментирани бяха и конкретни проекти в сферата на инвестициите, които вече са в напреднала фаза и, към които саудитската държава проявява сериозен интерес.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: